Şandramaua "Europa" rămâne în picioare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Somaţia transmisă de către Primăria Sectorului 2 complexului comercial NIRO a expirat ieri. Parcul de gherete care funcţionează ilegal la marginea cartierului Colentina a scăpat de

Somaţia transmisă de către Primăria Sectorului 2 complexului comercial NIRO a expirat ieri. Parcul de gherete care funcţionează ilegal la marginea cartierului Colentina a scăpat de demolare

Autorităţile locale par incapabile chiar şi după mai bine de zece ani să cureţe cea mai cunoscută zonă a infracţionalităţii, "Europa". Complexul comercial este în vizorul administraţiei locale, toată lumea admite infracţiunile de aproape tot felul comise de aşa-zişii oameni de afaceri chinezi, turci sau arabi, care-şi vând marfa de proastă calitate în apropierea Podului Colentina.

Dacă la începutul lunii septembrie, când primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a anunţat public somarea celor care funcţionează ilegal în NIRO, lucrurile păreau să se mişte către o normalitate, acum, la expirarea somaţiei, se dau noi termene.

Cu toate că fauna de sancţiuni şi infracţiuni din "Europa" este de notorietate, Primăria Sectorului 2 nu reuşeşte de ani să le pună capăt. Primarul Onţanu le-a cerut cu jumătate de gură celor din complexul NIRO să intre în legalitate şi să îşi obţină avizele de funcţionare. Normal, nimic nu s-a schimbat, iar edilul explică faptul că "săptămâna viitoare se va întruni comisia care se ocupă de această problemă şi va verifica intrarea societăţilor în legalitate".

Adică, alte rapoarte, analize şi termene. Iar bucureştenii care au ghinionul să trăiască în zonă mai au de suportat mizeria, hoţiile şi colcăiala de la NIRO.

Andrei este unul dintre cititorii care au postat pe site-ul "Adevărul" un comentariu legat de cum se trăieşte la marginea Colentinei: "Întâmplarea nefericită face ca prietena mea să locuiască prin zonă.

Nu o dată am văzut hoţii de buzunare, aceeaşi în fiecare zi când treceam pe acolo, care <> la nici 30 de metri de o maşină de poliţie, în care <> mâncau şi ei o shaorma".

Dilemă: rea-voinţă sau infracţiune?

Nimeni nu poate spune în prezent ce sancţiuni clare vor primi patronii, pentru că, spune primarul Onţanu, "doar comisia poate stabili". El a explicat că "toţi comercianţii cu o suprafaţă mai mare de 1.000 de metri au fost somaţi în primăvară să-şi obţină avizele.

Dacă societatea X şi-a luat avizele de legalitate, atunci este în regulă, poate alţii mai au de depus doar nişte acte sau poate sunt şi alte societăţi care nu au început niciun demers şi atunci se poate considera că este rea-voinţă din partea lor".

Demersurile lui Onţanu sunt susţinute teoretic şi de prefectul Capitalei, Cătălin Deaconescu.

Prefect versus primar

La momentul curajoasei somaţii, el a declarat că va pune umărul la acţiunea de curăţare a complexului. "Vrem să avem o evaluare clară a fenomenelor de acolo şi vom apela la ajutorul serviciilor de control subordonate prefecturii", a spus prefectul Capitalei. Astăzi, Deaconescu spune că nu s-a implicat, pentru că nu i-a solicitat nimeni ajutorul.

"Eu am aşteptat să mă solicite Primăria Sectorului 2, dar până acum nu s-a întâmplat acest lucru. Noi putem să ne oferim ajutorul printr-un plan unic de control în teren, cu Garda Financiară, Pompieri, Poliţie, Direcţia Regională Vamală şi alte servicii. Dar asta numai în cazul în care ni se solicită acest lucru", explică prefectul Deaconescu. El a adăugat că "feelingul meu este că cei mai mulţi (comercianţi n.r.) nu au intrat în legalitate".

Demolare doar cu proces

Primăria Sectorului 2 are pe rol, din 2005, 16 procese cu cei care au construit ilegal la NIRO. "Suntem în instanţă cu mai multe procese pe rol, dar dosarele sunt în diverse stadii de judecată. Nu putem aprecia cât va mai dura până când se va da o sentinţă definitivă şi irevocabilă, însă nu putem demola fără această hotărâre judecătorească", a mai spus Onţanu.

Tot el a adăugat că s-ar putea ca procesele să dureze la fel de mult ca şi în cazul depozitelor ilegale de pe Şoseaua Dobroieşti. Aici, în 2001, doi investitori chinezi au construit ilegal 24 de depozite de mărfuri. Demolarea efectivă a complexului s-a putut face însă abia în 2006, la aproximativ patru ani de la începerea procesului.

Edilul sectorului 2 a precizat că demolarea din "Europa" nu se poate face simplu, după metoda fostului primar al Capitalei, Traian Băsescu, care a curăţat trotuarele de chioşcuri amplasate ilegal în timp record, pentru că "aici nu este vorba despre domeniu public".

Ce au făcut autorităţile

>> Săptămâna viitoare se va întruni comisia care se ocupă de acest lucru şi va verifica intrarea în legalitate
Neculai Onţanu
primarul sectorului 2

>> Eu am aşteptat să mă solicite Primăria Sectorului 2, dar până acum nu s-a întâmplat acest lucru
Cătălin Deaconescu
prefectul Capitalei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite