Sanatoriul de la Dobriţa, în colaps

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sanatoriul de la Dobriţa, în colaps
Sanatoriul de la Dobriţa, în colaps

Unitatea medicală se confruntă cu o gravă criză financiară care nu-i permite nici să plătească hrana pacienţilor

Spitalul de Pneumoftiziologie Dobriţa, specializat în tratarea afecţiunilor pulmonare, încearcă să facă faţă uneia dintre cele mai mari crize financiare de până acum. Această unitate are de achitat datorii ce datează din 2006, acestea ajungând acum la peste 11 miliarde de lei vechi, dintre care 8,5 miliarde sunt deja trecute de limita scadenţei. În principal, banii sunt datoraţi furnizorilor de medicamente şi alimente care au început să ceară şi penalităţi pentru întârziere.

Discuţii inutile


Noul manager al spitalului, Tiberiu Tătaru, este depăşit de această situaţie şi încearcă să facă rost de bani de pe unde poate. El a purtat ieri o discuţie cu preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, Daniel Bondoc, în care i-a prezentat situaţia spitalului pe care îl conduce şi i-a cerut acestuia să îl sprijine în demersurile sale de a obţine banii de care are nevoie. „Am multe cheltuieli de făcut, am făcut presiuni peste tot, pe la minister, pe la Consiliul Judeţean... Trebuie să mă văd scăpat de toate aceste datorii ca să pot pune în aplicare toate proiectele manageriale la care m-am gândit. Până atunci am de achitat salariile la oameni“, spune Tiberiu Tătaru. În momentul de faţă, spitalul ar mai avea nevoie de circa 39 de miliarde de lei vechi pentru a încheia anul pe zero, a mai precizat acesta.

Rectificarea bugetară, ultima speranţă


Conducerea unităţii speră să obţină aceşti bani la rectificarea bugetară din septembrie. Cu aceeaşi speranţă trăieşte şi preşedintele CJAS Gorj, Daniel Bondoc. „Singura şansă ar fi să mai primim nişte bani la rectificare şi avem promisiuni că-i vom primi. Cunoaştem situaţia de la Dobriţa, este foarte gravă, iar dacă nu vom reuşi să achităm acele datorii, spitalul ar putea intra într-un blocaj. Eu sper să nu ajungem aici şi am să ridic această problemă la Casa Naţională de Asigurări“, a precizat Bondoc.
În momentul de faţă, la Spitalul din Dobriţa sunt internate 178 de persoane, capacitatea acestuia fiind de 200 de locuri. Directorul Tiberiu Tătaru spune că numărul bolnavilor a mai crescut faţă de alţi ani cu 10-15 procente. „Deşi este vară, iar numărul pacienţilor ar trebui să mai scadă, am observat o creştere a acestuia, poate şi din cauza posibilităţilor materiale din ce în ce mai mici ale unor oameni. Boala pentru care se internează aici este TBC-ul, iar asta poate fi considerată şi o boală a sărăciei, acutizată de criza financiară“, este de părere Tătaru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite