Taxa pe Sănătate, încă un proiect ratat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxa pe Sănătate, încă un proiect ratat
Taxa pe Sănătate, încă un proiect ratat

Lipsa de coerenţă a strategilor sistemului medical le acordă pacienţilor un răgaz de plată pentru serviciile nedecontate de stat. Introducerea tichetelor de sănătate, anunţată cu mare tam-tam pentru 1 septembrie, a fost amânată de Ministerul Sănătăţii pentru 2010.

După două luni de dezbatere publică a proiectului ce propunea sistemul de coplată pentru serviciile medicale şi a pachetului minim de servicii, Ministerul Sănătăţii face un pas înapoi în reformarea sistemului şi amână până în 2010 punerea în practică a acestuia.

Pachet de servicii amânat

„Sistemul de coplată nu va intra în funcţiune de la 1 septembrie. Cel mai probabil acest lucru se va întâmpla din 2010. Timp de două luni, de la 1 iulie la 1 septembrie proiectul a fost în dezbatere publică. Urmează să luăm o decizie după ce vom discuta cu reprezentanţii Colegiului Medicilor şi ai pacienţilor“, a declarat Mihai Ursa, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătăţii.

La 1 iulie, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, anunţa lansarea în dezbatere publică a unui proiect de lege privind pachetul general de servicii medicale şi tichetele pentru sănătate. Noul pachet se dorea o bază pentru stabilirea serviciilor de sănătate decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi a serviciilor ce urmau să fie plătite suplimentar.

„Pachetul de servicii va fi gata la 1 iulie, dată la care vom defini exact ce înseamnă şi coplata. Pachetul de servicii îl vom pune în practică de la 1 septembrie, astfel încât să avem timp pe perioada verii să facem o campanie de informare“, declara Ion Bazac, în luna mai.

Proiectul prevedea ca un angajat să plătească lunar 5,5% din salariu pentru asigurarea medicală de stat, ca şi până acum, însă CNAS deconta numai serviciile esenţiale, precum urgenţele medicale la ambulanţă, intervenţiile chirurgicale, analize precum electrocardiograma sau ecografia. Pentru serviciile care nu reprezentau urgenţe, pacientul urma să plătească sume suplimentare, doar în momentul utilizării serviciilor, prin tichetele de sănătate.

Banii ar fi intrat în bugetele spitalelor

Ministrul Bazac dorea aplicarea tichetului pentru sănătate în ambulatoriu, în spital şi pentru investigaţiile paraclinice. Bazac considera acest pachet o necesitate, întrucât în acest moment există 4,7 milioane de contributori şi 20 de milioane de beneficiari ai sistemului.

El estima că, pe parcursul unui an, introducerea tichetelor de sănătate ar genera în sistem aproximativ 700 de milioane de lei. Aceste fonduri urmau să rămână la furnizorii de servicii medicale pentru plata salariilor şi a investiţiilor în spitale.

Preţurile serviciilor medicale

Consultaţie la medicul de familie - 5 lei.

Consultaţie efectuată de Ambulanţă - 20 de lei.

Consultaţie la medicul specialist - 20 de lei.

O zi în spital - 10 lei.

Spitalizare continuă (peste 7 zile) - 50 de lei.

Analiză - 1 leu.

Examenul de rezonanţă magnetică - 200 de lei.

image

Sistemul de coplată va intra în funcţiune cel mai probabil din 2010.

image


Mihai Ursa
consilier al
ministrului Sănătăţii

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite