Salvatorii doljeni şi-au demonstrat abilităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Voluntarii pentru situaţii de urgenţă din Dolj au intrat astăzi în competiţie

Faza judeţeană a concursurilor profesionale ale pompierilor civili a adunat astăzi spuma cadrelor civile doljene pentru cele trei probe arbitrate de reprezentanţii Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Oltenia. Preţ de câteva ore, concurenţii au uitat de situaţiile critice cu care se confruntă zilnic şi s-au relaxat în lupta pentru un loc fruntaş.
Îndemânare, viteză şi construire de dispozitiv
Opt echipaje ale serviciilor voluntare şi şase ale serviciilor private pentru situaţii de urgenţă din Dolj s-au înscris la competiţie. Probele de foc prin care au trecut au fost ştafeta 4x100 m, la care au participat câte patru concurenţi din partea fiecărui echipaj; pista de îndemânare şi viteză, la care au simulat o situaţie în care sunt nevoiţi să sară peste obstacole şi apoi să conecteze un furtun de apă. Ultima probă a fost cea a construirii unui dispozitiv de stingere, de la autospecială pe o distanţă de 100 de metri, cu două linii, probă care a solicitat câte şapte concurenţi de la fiecare echipaj.
În spatele fiecărui voluntar care luptă pentru a salva vieţile oamenilor aflaţi în situaţii periculoase se află câte o poveste. Au ales să salveze oameni nu pentru o titulatură de erou, ci pentru a face un bine. „Am 22 de ani şi am ales să fac voluntariat ca pompier civil pentru că îmi place. Este un sentiment extraordinar să poţi salva o viaţă de om. Bunica mea îmi spunea mereu că atunci când faci bine, bine găseşti. Iar noi asta facem“, a declarat Sorin Tuţă, din Castranova, în vârsta de numai 22 de ani.

Eroi pentru cei cărora le salvează vieţile


Activitatea lor nu este lipsită de pericole. „Ne asumăm riscurile în momentul în care ieşim la datorie. Munca noastră cere şi multe sacrificii, o pregătire foarte bună şi multă determinare, nu îţi permiţi să ai ezitări când îţi pui abilităţile la bătaie în slujba vieţilor oamenilor. În schimb merită din plin făcute toate aceste eforturi datorită satisfacţiei pe care o avem ulterior“, a mărturisit Sorin.
Cu toate acestea, sunt şi situaţii când circumstanţele îi pun în situaţii nefericite. „În munca asta te confrunţi şi cu cazuri în care oricât te-ai strădui, nu ai succes. Trebuie să fii pregătit şi pentru situaţiile în care salvarea unei vieţi nu mai depinde de tine, şi trebuie să fii puternic şi să mergi mai departe“, a declarat Sorin Tuţă.

Fotbal în timpul liber


Membrii echipajulului de voluntari de la Castranova au şi performanţe fotbalistice şi au mărturisit că s-au pregătit zilnic în ultimele două luni pentru o formă mai bună atât pe gazon, cât şi la datorie. „În timpul liber care ne mai rămâne între serviciu şi munca de voluntar jucăm fotbal pentru o echipă din Elită. Ne antrenăm atât pentru activitatea de pompieri civili, cât şi pentru cea de fotbalişti. Suntem tineri şi avem avânt“, spune Marian Mihai, de 23 de ani.
Antrenamentul echipajului de la Castranova a dat şi roade la competiţia din această dimineaţă. „La prima probă, cea de ştafetă, echipajul de pompieri civili de la Castranova a câştigat detaşat faţă de ceilalţi competitori“, a declarat maiorul Adrian Păduraru, de la ISU Oltenia, preşedintele juriului competiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite