Salvatorii Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvatorii  Capitalei
Salvatorii Capitalei

Militarii au câştigat finala Cupei României. Contestat de bucureşteni, arbitrul Horaţiu Bărgăunaş a fost apreciat recent de observatorul IRB. Finala Cupei României a încheiat cel mai lung sezon intern din istoria rugby-ului românesc. Până la primăvară rugbyştii vor sta la gura sobei, însă poveştile lor au un gust amar.

În 2013, rugby-ul românesc îşi va sărbători centenarul. Ocazie cu care poveştile sale, cele frumoase sau nu, vor fi trecute în revistă. Eu vă voi spune două dintre ele.

În urmă cu ani, să fie 15, 20 sau mai bine, echipa de rugby Steaua juca un meci de campionat pe terenul din Ghencea. La un moment dat, un jucător roş-albastru a comis o infracţiune. Şi judecătorul de margine a pus steagul. Arbitrul de centru a venit, a discutat cu „tuşierul“, iar apoi l-a sancţionat pe vinovat. Nimic neobişnuit până acum, veţi spune.

Da, însă nu vă grăbiţi să trageţi concluzii pripite. Staţi să aflaţi toate amănuntele. Ei bine, pe judecătorul de margine care semnalizase infracţiunea îl chema Cristi Rădulescu, iar pe jucătorul vinovat Alexandru Rădulescu. Adică unchi şi nepot. În plus, de parcă nu ar fi de ajuns, antrenorul Stelei, echipa sancţionată atunci, se numea Theodor Rădulescu şi era fratele judecătorului de margine şi tatăl jucătorului penalizat.

Presa vremii a menţionat acea întâmplare, evidenţiind faptul că numai în rugby se pot produce astfel de fapte deosebite, în care oameni înrudiţi între ei să uite timp de 80 de minute că princi­piile acestui sport sunt mai presus de interesele lor. Nu întâmplător Cristi Rădulescu, după ce s-a lăsat de arbitraj, s-a apucat de antrenorat, promovând pe Callatis Mangalia în prima ligă.

Nu întâmplător, Theodor Rădulescu a fost antrenorul cu care România a obţinut ultimele mari victorii în deplasare cu Ţara Galilor, Franţa şi Italia. Şi deloc întâmplător, iertaţi-mi repetiţia, Alexandru Rădulescu a fost nominalizat de „Midi Olympique“ în echipa de rugby a lumii acum mai bine de 20 de ani.

Contestat la noi, apreciat de IRB

Aţi văzut cum era Steaua de ieri. Ei bine, să vedem cum este cea de astăzi. Ei bine, Steaua în varianta 2009 contestă în continuare arbitrajele. Şi o face fără a da vreo soluţie de rezolvare a problemei. După ce s-a arătat cu degetul spre arbitrul finalei Diviziei Naţionale, Bogdan Miliţa, şi înaintea meciului de sâmbătă care a decis câştigătoarea Cupei României în vizor a intrat Horaţiu Bărgăunaş.

Considerat de antrenorul Stelei, Marin Moţ, ca un arbitru valoros, acesta a fost pus însă sub semnul îndoielii pentru că ar fi „crescut în grădina lui Dinamo“. Mai mult decât atât, site-ul oficial al echipei de rugby Steaua se întreba după finala Diviziei Naţionale, pierdută cu Baia Mare, de ce observator FRR a fost desemnat George Bărgăunaş, fratele mai mare al lui Horaţiu Bărgăunaş? „Unde s-a mai întâlnit în sport ca un observator de meci să «observe» prestaţia fratelui său?“, se lamenta autorul fără să cunoască istoria sportului cu balonul oval şi a echipei despre care scrie, respectiv întâmplarea cu unchiul care şi-a penalizat nepotul...   

Şi pentru ca ridicolul situaţiei să fie şi mai mare, Horaţiu Bărgăunaş, cel atât de contestat pe plan intern, de către Steaua, a fost urmărit recent, la un meci, de Nigel Yates, observator al International Rugby Board, forul care conduce sportul cu balonul oval la nivel internaţional. Iar britanicul a anunţat că îl va invita pe bucureştean să arbitreze întâlniri de seniori în Anglia, lăsând să să înţeleagă că există speranţa ca România să aibă curând un arbitru în Challenge Cup. 

image

Steliştii (în albastru) s-au desprins în câştigători în prima repriză a finalei cu Farul Constanţa Foto: Marian Burlacu

Marin Moţ a demisionat din Biroul Federal

Monopolizând atenţia mass-media cu un discurs anti-arbitraj care nu este tocmai firesc rugby-ului, Marin Moţ şi-a pus în umbră jucătorii, care, având o evoluţie mai aproape de ceea ce se aşteaptă de la ei (ţinând cont de valoarea lor individuală), au câştigat cu 27-15 finala Cupei României, cu Farul.

Mai mult decât atât, fostul internaţional a decis să demisioneze din Biroul Federal. Moţ a precizat că a solicitat arbitrii străini la meciurile care au decis campioana şi câştigătoarea Cupei, însă Federaţia l-a refuzat invocând faptul că s-a investit mult în cei din ţară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite