Salvamar la 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamar la 16 ani
Salvamar la 16 ani

Pe plaja din Mamaia veghează Ana-Maria, o adolescentă care a fost campioană naţională la înot. Când o văd pe Ana-Maria Vartan îmbrăcată cu tricoul roşu pe care scrie „Salvamar”, mulţi dintre turişti se simt ca în serialului american „Baywatch”.

Înaltă, frumoasă şi blondă, Ana-Maria, salvamarul care are în grijă turiştii care fac plajă în dreptul hotelului Flora din Mamaia, pare mai degrabă un fotomodel decât o salvatoare de vieţi. Este şi cel mai tânăr salvamar din Mamaia, la numai 16 ani, dar are medalii de campion naţional la înot, din 2007, atât la juniori, cât şi la seniori.

Salvator în vacanţă

Munca de salvamar este rezervată, deocamdată, lunilor de vacanţă. Elevă la Liceul „Virgil Madgearu” din Constanţa, Ana-Maria practică această meserie cu mare plăcere, deşi a încercat din curiozitate.

„La început am vrut să fiu salvamar pentru că eram curioasă să văd cum este să lucrezi într-un asemenea domeniu. Îl auzeam mereu pe fratele meu, care începuse să lucreze ca salvamar, povestind întâmplări de care avea parte pe litoral şi îmi doream şi eu foarte mult să fac ce face el”, a povestit ea reporterilor „Adevărul”.

Fratele ei, Bogdan, este cu trei ani mai mare şi are aceeaşi mare pasiune, înotul. Curiozitatea de la început a Anei s-a transformat în pasiune şi acum spune că nu ar renunţa la meseria de salvamar. În plus, nu i-a fost deloc greu să-şi convingă şefii că este potrivită pentru această meserie, pentru că ştie să înoate foarte bine şi se mândreşte cu titluri de campioană.

În lunile de vacanţă, timp de 12 ore pe zi, Ana-Maria este pe plajă, lângă marea pe care spune că o iubeşte, dar tot timpul atentă la turiştii imprudenţi, pregătită să intervină. „Nu suport curenţii care agravează de fiecare dată situaţia şi de asemenea, nu-mi plac oamenii neascultători, care nu înţeleg că sunt lucruri pe care uneori nu trebuie să le facă. Mereu mă cert cu turiştii să nu treacă de geamanduri”, spune ea.

Fata mărturiseşte că a salva o viaţă nu este deloc uşor. „Ai emoţii, ţi-e teamă când vezi oamenii în pericol şi în acelaşi timp trebuie să te gândeşti şi la tine, pentru că şi viaţa ta este în pericol când ieşi în larg să salvezi pe cineva”, a spus tânăra. Ea ştie ce are de făcut când trebuie să salveze pe cineva din mare sau să acorde primele măsuri de ajutor pe plajă, în aşteptarea ambulanţei.Pasiunea Anei-Maria pentru înot a fost moştenită tot de la fratele ei.

Vrea să fie salvamar şi peste graniţă

„Prima dată când l-am văzut pe fratele meu înotând a fost când, împreună cu părinţii, l-am luat de la antrenament”, spune ea. De atunci, de la vârsta de şase ani, s-a înscris şi ea la cursuri. În anul 2007 a participat la un concurs de înot şi a câştigat titlul de campioană naţională la juniori şi seniori.

Până în 2006 a fost antrenată de profesoara Eugenia Alexe. A fost plecată apoi timp de şapte luni, în 2007, la Brăila, la lot, cu Laura Sachelarie, cea care a antrenat-o şi pe campioana Diana Mocanu. Deşi în aceeaşi perioadă a câştigat titlurile de campioană, atât la juniori, cât şi la seniori, Ana Maria spune că schimbarea antrenorului i-a afectat performanţa din cauza diferenţelor de metodă şi că acesta este motivul pentru care nu a mai repetat performanţele.

Din toamnă, când sezonul turistic se va încheia, se va întoarce la şcoală şi la antrenamente. Îşi doreşte totuşi să se mute la Brăila sau la Bucureşti, pentru că, spune ea, acolo există condiţiile necesare de antrenament pentru performanţă. „Vreau să continui să fiu salvamar. Vreau să termin liceul, să fac şi facultatea de sport, specialitatea înot şi să plec în străinătate cu firma de salvamari”, a mai dezvăluit Ana-Maria din planurile sale de viitor. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite