Salariul minim pe economie va creşte substanţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salariul minim pe economie va creşte substanţial
Salariul minim pe economie va creşte substanţial

Salariul minim pe economie va "creşte substanţial" de la 1 ianuarie 2010, potrivit declaraţiilor ministrului Muncii, Marian Sârbu. Acesta a spus în cadrul unei emisiuni televizate de la Realitatea TV că asta înseamnă o creştere "sitată în jurul valorii de 25%".

Sârbu a mai anunţat că cei disponibilizaţi din sistemul bugetar ar putea primi un salariu compensatoriu.


"Numărul de angajaţi va fi mai mic inclusiv datorită unui alt principiu pe care l-am stabilit în scrisoare de intenţie cu FMI potrivit căruia la şapte plecări din sistem, nu se va mai apela decât la o angajare. Aşadar, este vroba de faptul că doar 15% din locurile de muncă rămase vacante vor fi ocupate cu personal nou", a spus ministrul Muncii care a refuzat să avanseze un număr al persoanelor care vor fi disponibilizate până la finalul lui 2009, notează Realitatea.net.

Marian Sârbu a mai afirmat că "probabil că cei care vor fi disponibilizaţi  vor beneficia şi de un salariu compensatoriu, ceea ceeste din punctul meu de vedere o minimă măsură de protecţie socială".


Din cauza crizei, Guvernul a decis reducerea numărului bugetarilor. Rând pe rând, miniştrii au prezentat astăzi lista cu posturile reduse. Asta după ce oamenii au fost anunţaţi că vor sta zece zile în concediu forţat şi neplătit.

Majoritatea membrilor Executivului au anunţat, de fapt, o blocare a posturilor bugetate, dar neocupate. În final, numărul celor care vor rămâne fără loc de muncă în ministere sau agenţii guvernamentale este, la un calcul aproximativ, sub 9.000.

Una dintre cerinţele europene privind alinierea pieţei româneşti a muncii la piaţa comunitară de profil este ca salariul minim pe economie să nu fie mai mic de 50% din salariul mediu. Acest obiectiv este „greu de atins“, după cum spunea Marian Sârbu, ministrul Muncii, cu două luni în urmă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite