Salariul minim pe economie: noi negocieri între sindicalişti şi guvernanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salariul minim pe economie: noi negocieri între sindicalişti şi guvernanţi
Salariul minim pe economie: noi negocieri între sindicalişti şi guvernanţi

Ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, continuă joi discuţiile cu sindicatele şi patronatele privind majorarea salariului minim pe economie pentru 2010 şi începe negocierile privind Pactul Naţional pentru Ocupare, după ce marţi a avut întâlniri separate cu partenerii sociali.

Ministerul Muncii precizează că în întâlnirea de joi cu partenerii sociali se va discuta despre evoluţia salariului până în 2014. Totodată, vor începe negocierile cu partenerii sociali pentru încheierea Pactului Naţional pentru Ocupare şi Stabilitate Socială, care va include o serie de măsuri menite să acorde protecţie şi sprijin salariaţilor, să asigure păstrarea locurilor de muncă în condiţii de sănătate şi securitate şi să impună politici salariale coerente.

În cadrul dialogului se va discuta şi despre elaborarea unor politici de dezvoltare economică sustenabilă.

Ministrul interimar al Muncii a avut, marţi, întâlniri separate cu reprezentanţii sindicatelor şi cu cei ai patronatelor. Premierul Emil Boc a participat, pentru scurt timp, la cele două întâlniri, spunând că sindicatele vor un salariu minim de peste 700 de lei, patronatele, sub 700 de lei, precizând că trebuie găsită o soluţie fundamentată economic şi că discuţiile vor continua.

Ministrul Gheorghe Pogea a spus că sindicaliştii i-au cerut, la întâlnirea de marţi, ca salariul minim pe economie să fie de 740 lei în 2010 şi 1.300 de lei în 2014. Reprezentanţii patronatelor au declarat că 17 din cele 22 de ramuri economice nu îşi permit majorarea salariului minim peste 650 lei şi că orice altă sumă trebuie bine analizată.

Potrivit reprezentanţilor patronatelor, creşterea salariului minim pe economie foarte mult ar atrage după sine un nou val de concedieri, care nu ar face bine nimănui.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite