Salariul de mamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 ianuarie 2009, indemnizaţia de maternitate va fi de 85% din venitul ultimului an. De prevederile legii privind susţinerea familiei vor beneficia şi tăticii, tutorii şi persoanele care înfiază copii cu vârste până la doi ani.

Familiile care-şi doresc copii au acum un motiv în plus pentru aducerea pe lume a bebeluşilor. Legea pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului a fost promulgată de preşedintele Băsescu.

În baza actului normativ, persoanele care au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitării vor beneficia  de o indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mică de 600 lei.

Procedura de obţinere a indemnizaţiei

Mamele care nasc după 1 ianurie 2009 pot obţine indemnizaţia completând un formular tipizat la care ataşează o adeverinţă cu media veniturilor din ultimele 12 luni dinaintea naşterii. Actele trebuie depuse la primărie.

„Mămicile care deja se află în concediu de maternitate  la 1 ianuarie 2009, când intră legea în vigoare, vor depune  cerere de recalculare  a indemnizaţiei la direcţiile de asistenţă socială de la primărie.

Ele vor primi cei 85% pentru perioada care a mai rămas din concediul de maternitate”, a declarat Theodora Bertzi, preşedintele Autorităţii Naţio­nale pentru Protecţia Drepturilor Copilului. 

Condiţia este să depună o adeverinţă prin care să dovedească care a fost venitul mediu din ultimele 12 luni dinainte de naştere.

Taţii pot sta şi ei acasă

Taţii care câştigă mai mulţi bani decât mamele pot face cerere să stea acasă cu copiii. „Dacă venitul mediu al taţilor în ultimul an dinaintea naşterii copilului e de 4.000 de lei, spre exemplu, ei vor putea cere să stea acasă cu copilul. Au acest drept prin lege”, spune Constantin Rapi, directorul Direcţiei de Muncă a Municipiului Bucureşti.

Părintele care a întrerupt concediul şi s-a întors la serviciu, dar vrea să reia concediul pentru creşterea copilului va putea face acest lucru în maximum 30 de zile de la data renunţării. El trebuie să facă o cerere de reintrare în concediu pe care o va depune la dosarul iniţial de la primărie.

„Legea anterioară era discriminatorie“

Legea mamelor a fost modificată de mai multe ori în ultimii 18 ani, însă a lăsat nerezolvată problema gemenilor şi a naşterilor duble. Astfel, dacă o mămică mai naşte un al doilea copil în timpul cât se află în concediu de maternitate pentru primul, ea va fi indemnizaţie numai pentru primul. După ce o termină pe aceasta, va primi şi indemnizaţia pentru cel de-al doilea copil, pentru perioada rămasă.

Ultima modificare a legii a fost iniţiată de deputatul independent Lavinia Şandru.  „Ordonanţa  148/2005 era discriminatorie din cauză că părinţii  care câştigau mai mult de 800 lei erau nevoiţi să-şi crească copiii pe bani mai puţini”, a spus Şandru.
 
Prima lege a mamelor a fost dată în 1990. Ea prevedea ca ele să primească o indemnizaţie de 65%  din salariul pe ultima lună dinaintea naşterii copilului. Legea s-a modificat în 1997, 2000, 2004 şi 2005, când mamele beneficiază de 600 de lei lunar, plus 200 de lei pentru copil.  Primele indemnizaţii mărite pe noua lege se vor acorda cel mai devreme la mijlocul lunii februarie 2009.

Acte necesare 

Formular tipizat;

Copie după actul de identitate al solicitantului; l    Certificatul de naştere al copilului şi livretul de familie;Adeverinţa  de realizare a veniturilor;

Declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că solicitantul nu beneficiază în acelaşi timp de  altă indemnizaţie de maternitate;

Declaraţie din care să rezulte că celălalt părinte nu beneficiază de drepturile prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă.

Dreptul mamelor, câştigat în instanţă

Judecătorii au acordat daune morale, la începutul anului, unei mame care a fost nevoită să muncească în concediul postnatal din cauza sumei fixe pentru creşterea copilului.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a stabilit că legea care reglementează acordarea unei sume fixe pentru creşterea copilului până la doi ani, indiferent de salariul mamei, a fost declarată discriminatorie.

Cristina Ilina, judecător la Tribunalul Bucureşti, a câşigat în instanţă despăgubiri morale de 10.000 lei, ca urmare a faptului că a fost nevoită să lucreze în perioada concediului postnatal, din cauza indemnizaţiei unice pentru creşterea copilului de numai 600 de lei.

Concediul de maternitate poate fi întrerupt

Mămicile care au întrerupt concediul de maternitate şi s-au întors la serviciu, dar s‑au răzgândit şi vor să-şi continue concediul maternal pot face acest lucru în maximum 30 de zile. Ele vor depune o cerere de reintrare în concediu la primărie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite