Sah-mat în "tabăra" pensionarilor din Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

mintea este antrenată într-un joc extrem de inteligent şi apreciat.Tovarăşii de şah se susţin reciproc şi-şi dau, zilnic, întâlnire pentru a mai disputa o nouă rundă. Cei mai buni

mintea este antrenată într-un joc extrem de inteligent şi apreciat.
Tovarăşii de şah se susţin reciproc şi-şi dau, zilnic, întâlnire pentru a mai disputa o nouă rundă. Cei mai buni şahişti au dreptul să joace mai multe partide, pentru aceştia timpul trecând pe neobservate. Novicii, însă, stau mai mult pe margini şi nu pot face altceva decât să-şi dea cu părerea în privinţa deciziilor de mutare a pieselor pe tabla de şah. Doar zilele ploioase şi de caniculă îi mai pot alunga pe pasionaţi la casele lor, acolo unde nevestele, deja conformate cu pasiunea soţilor, îi aşteaptă răbdătoare. Parcul din faţa sediului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui este cunoscut de toţi locuitorii oraşului ca fiind "al pensionarilor" din oraş. De mai bine de 15 ani, de când vremea începe să se încălzească şi până toamna târziu, în zilele frumoase, bătrânii se adună acolo şi joacă şah toată ziua. Jocul de şah, precum şi locaţia aleasă de pensionari au devenit o tradiţie, astfel că, la momentul actual, părculeţul din faţa poliţiei este cunoscut în oraş ca fiind "clubul de şah al pensionarilor". În afară de faptul că bătrânii sunt înnebuniţi după şah, jocul reprezintă şi pretextul de a socializa, de a schimba impresii, de a fi la curent cu noutăţile, de a citi ziarele. Se face politică şi se dezbat scumpirile la gaze. Clubul de şah al bătrânilor reprezintă o atracţie şi pentru tineret: nepoţii pensionarilor nu rezistă ispitei de a juca şi ei o partidă cu bunicul sau un prieten de-al său. Fiecare mişcare de pe tabla de şah este întotdeauna atent "monitorizată" de cel puţin 3-4 pensionari care stau pe margine, aşteptând să le vină rândul la joc! La clubul pensionarilor se mai joacă şi rummy sau table, dar ocupaţia principală rămâne tot jocul de şah.

Primarul le-a făcut măsuţe cu tabla de şah!
Primarul municipiului Vaslui, Victor Cristea, le-a făcut pensionarilor o surpriză care i-a impresionat pe bătrâni. Dacă părculeţul era unul simplu, cu câteva bănci, pe care bătrânii luau loc, având între ei nelipsita tablă de şah, în urmă cu doi ani, primarul le-a făcut un "cadou" care a consacrat menirea părculeţului, aceea de a fi un veritabil club de şah: peste noapte, părculeţul şi-a schimbat complet înfăţişarea, fiind dotat cu bănci comode şi măsuţe pe care este imprimată tabla de şah. Astfel, singurul lucru pe care pensionarii îl aduc de acasă sunt piesele de şah, într-o punguliţă băgată în buzunar. Piesele, îmbătrânite de vreme, sunt aruncate pe tabla de şah, într-un frenetic joc, care se termină, cel mai adesea, cu un şah şi mat.

Joi, 24 august, între orele 12.00-13.00, Ion şerban Dobronăuţeanu, preşedintele Federaţiei Române de şah, va intra în dialog cu iubitorii sportului minţii, pe o linie de chat instalată pe site-ul federaţiei. Online, vor putea fi abordate subiecte legate de strategia de viitor a federaţiei, precum şi orice proiect îndrăzneţ care-i vizează pe iubitorii acestui sport. Pensionarii vasluieni n-au decât să se pună bine cu nepoţii pentru a se conecta la internet!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite