Românii din Sacrofano vor avea biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii din Sacrofano vor avea biserică
Românii din Sacrofano vor avea biserică

Localitatea italiană are un sfert dintre locuitori români, majoritatea fiind din Maramureş. Autorităţile judeţene au pornit demersurile pentru construirea unei biserici româneşti în Sacrofano.

O biserică şi o grădiniţă vor fi construite la Sacrofano, în Italia, o localitate unde un sfert dintre locuitori sunt de origine română. Anunţul a fost făcut luni, în cadrul unei întâlniri dintre o delegaţie italiană şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene. Ei au avut, în aceste zile, întâlniri cu PS Justin Sigheteanu şi rectorul Universităţii de Nord, Dan Călin Peter, cu care au discutat perspectivele de colaborare.

Se caută bani de finanţare

În timpul discuţiilor au fost înaintate propuneri pentru construirea unei biserici româneşti, în care să slujească un preot desemnat de Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, respectiv construirea unei grădiniţe cu predare în limba română pentru comunitatea românească din Sacrofano, după cum a declarat senatorul Gheorghe Mihai Bârlea.
„Primăria de acolo este dispusă să ne ofere locul pentru construiea unei biserici şi a unei grădiniţe, ba chiar s-a oferit ca, până la finalizarea construcţiei, să ne ofere o altă biserică liberă, unde un preot român să oficieze slujbe“, a precizat Bârlea. El a mai arătat că românii, cu care s-a întâlnit acolo în cadrul vizitei pe care a făcut-o în vara acestui an, s-au arătat încântaţi de această idee.
„Am avut ocazia să vorbesc cu peste 100 de români şi am văzut că sunt solidari cu ideea construirii unei biserici în comunitate“, a mai arătat senatorul. Deocamdată însă, el a precizat că nu s-a identificat o sursă de finanţare, dar acesta este următorul pas.
„Problema banilor va fi discutată la nivelul Consiliului Judeţean, iar eu m-am angajat să fac demersurile împreună cu Ministerul Învăţământului pentru a găsi o modalitate de a asigura personal pentru grădiniţă“, a mai arătat Bârlea.

Proiect de integrare

În Sacrofano s-au stabilit, din 1990 încoace, mai mulţi maramureşeni, iar primăria de acolo a demarat un proiect de integrare a copiilor italieni cu copii români şi de alte naţionalităţi. În cadrul primăriei a fost înfiinţat un birou de integrare socială, care este condus de maramureşeanul Simion Belea.
„Este doctor în Drept, are o pregătire foarte bună şi eu, personal, am aplaudat iniţiativa primăriei din Sacrofano de a angaja un consilier român, care să se ocupe de problemele românilor din localitate“, a mai declarat Gheorghe Mihali Bârlea.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite