Un raport despre centrele unde este depozitat combustibil nuclear în SUA, publicat din greşeală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport confidenţial care conţinea informaţii despre sute de complexuri nucleare civile şi despre centrele unde se află combustibil pentru armele atomice a fost dat publicităţii din greşeală săptămâna aceasta, relatează miercuri New York Times citat de Reuters.

Mai multe companii din domeniul nuclear au dat asigurări că aceste dezvăluiri ar putea provoca numai probleme minore, pentru că o parte a celor mai sensibile informaţii era deja publică. Dar documentul ar putea să le ofere "hoţilor şi teroriştilor informaţii din interior care îi pot ajuta să fure materialul", a subliniat David Albright, preşedintele Institutului pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţionlă.

Potrivit NewsIn, raportul de 226 de pagini a fost publicat luni pe site-ul Government Printing Office şi a fost scos marţi. Documentul fusese trimis de preşedintele american Barack Obama Congresul luna trecută, pentru a fi revizuit. Textul a fost transmis apoi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, în cadrul unei campanii de deschidere a Statelor Unite la inspecţii stricte, în speranţa că astfel şi alte state, precum Iranul, vor fi convinse să procedeze la fel.

Potrivit New York Times, documentul nu conţinea informaţii militare despre armele atomice americane, dar includea o listă detaliată a centrelor care formează sistemul nuclear civil al ţării, inclusiv unele laboratoare de armament secrete.

Potrivit cotidianului, raportul era calificat drept "foarte confidenţial", dar nu "strict secret", calificativ folosit pentru materialele mai sensibile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite