UE a aprobat acordul cu SUA pentru găzduirea de deţinuţi de la Guantanamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii de extrene din UE au aprobat astăzi o declaraţie negociată cu Washingtonul, care precizează condiţiile de transfer al foştilor deţinuţi de la Guantanamo spre Europa, destinată să liniştească ţările membre. Acordul nu conţine şi angajamentul Statelor Unite de a găzdui, la rândul lor, deţinuţi, relatează AFP.

Declaraţia comună UE-Statele Unite a fost aprobată astăzi fără dezbateri de miniştrii europeni de externe reuniţi la Luxemburg.

În acest text, europenii şi americanii subliniază că "responsabilitatea principală pentru închiderea Guantanamo şi pentru găsirea unui loc de rezidenţă pentru foştii deţinuţi revine Statelor Unite". O variantă precedentă adăuga că europenii "iau notă de faptul că Statele Unite îşi recunosc responsabilitatea de a accepta anumiţi deţinuţi dornici să fie primiţi în Statele Unite". Dar această frază, asupra căreia insistau germanii şi austriecii, a fost suprimată din versiunea finală agreată de cele două părţi, Washingtonul refuzând să îşi asume un angajament în acest sens, din cauza polemicii interne intense.

Preşedinţia cehă a UE speră totuşi ca acest text să marcheze "un nou început în coopearea antiterorism pe baza valorilor comune, a dreptului internaţional, a respectului pentru drepturile omului şi statul de drept", după derivele războiului antiterorism din timpul adminsitraţiei Bush.

Documentul va face obiectul unei prezentări publice cu Statele Unite, la o dată neprecizată.

Declaraţia adoptată are scopul de a linişti numeroase ţări UE care ezită să găzduiască foşti deţinuţi de la Guantanamo. Un singur deţinut se află deja în Europa, algerianul Lakhdar Boumediene, care a fost primit în Franţa împreună cu familia sa.

Germania, care deja refuzase să găzduiască uiguri, a anunţat joi că va respinge o nouă cerere americană de a găzdui alţi doi deţinuţi, originari, potrivit unor surse, din Tunisia şi Siria.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite