Tensiuni între SUA şi Israel pe fondul unui proiect imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de construire a 20 de locuinţe în Ierusalimul de Est a provocat astăzi o nouă criză în relaţiile dintre Israel şi Statele Unite cu privire la procesul de colonizare a teritoriilor ocupate, relatează AFP.

"Nu acceptăm ca israelienii să nu aibă dreptul să trăiască şi să locuiască oriunde în Ierusalimul de Est", parte a oraşului anexată din 1981 de Israel, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu. "Astfel de restricţii sunt inadmisibile", a adăugat premierul.

Potrivit unui oficial guvernamental de la Ierusalim, Netanyahu a făcut aceste declaraţii după ce noul  ambasador israelian în Statele Unite, Michael Oren, a fost convocat la Departamentul de Stat pentru a da explicaţii despre acest proiect. Administraţia preşedintelui american Barack Obama cere de mai multe luni încetarea procesului de colonizare, pentru a putea relansa negocierile de pace israeliano-palestiniene.

Aflată astăzi în vizită în India, secretarul american de stat Hillary Clinton nu a dorit să comenteze acest dosar şi nici "vreun punct specific din negocierile" israeliano-palestiniene.

"Este imposibil să facem concesii privind colonizarea israeliană în Cisiordania şi Ierusalim. Ea trebuie să înceteze", a declarat, la rândul său, Saeb Erakat, unul dintre principalii negociatori palestinieni.

"Aici este teren gol de peste 15 ani", constată, la rândul său, un paznic arab care supraveghează un grup de clădiri cu ferestrele acoperite cu bucăţi de nailon, în cartierul arab Şeik Jarrah.

Terenul prevăzut pentru 20 de locuinţe a fost ocupat în 1968 de Israel, iar apoi cumpărat în 1985 de omul de afaceri american Irving Moskowitz, care stânge fonduri pentru asociaţia naţionalistă Ateret Cohanim, ce pledează pentru colonizarea Ierusalimului.

În schimb, primarul capitalei israeliene, Nir Barkat, a autorizat proiectul controversat, cu condiţia ca această clădire istorică să fie prezervată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite