Luarea de ostatici de la ambasada SUA din Teheran a fost o greşeală - ayatollah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marele ayatollah disident Hossein Ali Montazeri a declarat astăzi că luarea de ostatici de la ambasada americană în urmă cu 30 de ani a fost o greşeală, relatează AFP.

"Ocuparea ambasadei americane a avut la început susţinerea revoluţionarilor iranieni şi a imamului Khomeyni, chiar şi eu am susţinut-o", a spus el.

"Însă, având în vedere urmările negative şi marea sensibilitate pe care această acţiune le-a provocat în rândul americanilor şi care încă există, a fost ceva greşit", a subliniat ayatollahul.

"În principiu, ambasada unei ţări este o parte integrantă a acelei ţări şi a ocupa o ambasadă a unei ţări care nu este în război cu noi este o declaraţie de război împotriva acelui stat. Nu a fost un lucru corect", a mai spus el.

La 4 noiembrie 1979, la câteva luni după căderea şahului în urma revoluţiei islamice din Iran, studenţii iranieni radicali s-au dus la ambasada americană din Teheran şi au luat ostatici 52 de americani. Aceştia au fost ţinuţi ostatici timp de 444 de zile. Ei au spus că aţionează în replică la refuzul SUA de a-l preda noului regim pe şahul Mohammed Reza Pahlavi.

Ostaticii au fost eliberaţi la 20 ianuarie 1981, în urma unui acord între Washington şi Teheran, graţie medierii algeriene.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite