România propune schimbarea modalităţii de calcul a ratei de refuz a vizelor SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu va face ,săptămâna viitoare, o viyit[ ]n Statele Unite pentru a discuta cu partea americană despre fructificarea parteneriatului strategic, dar şi despre programul de eliminare a vizelor americane. România propune Statelor Unine un nou mod de calculare a ratei de refuz.

Mai citeşte şi:


Nu de mult, autorităţile americane au anunţat că România a avut o rată de refuz a vizelor SUA de 26,3% în anul fiscal 2009, în creştere cu 1,3% faţă de anul precedent.

Acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea României în programul Visa Waiver, prin care s-ar elimina obligativitatea ca cetăţenii români să solicite viză pentru a călători pe teritoriul Statelor Unite.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a asigurat, într-un live chat pe site-ul Hotnews, că în cadrul vizitei sale la Washington, programate pentru săptămâna viitoare, va aborda subiectul programului Visa Waiver. "Voi discuta chestiunea eliminării vizelor pentru români săptămâna viitoare la Washington, aşa cum voi discuta la Ottawa, tot săptămâna viitoare, chestiunea vizelor canadiene pentru români. Este un subiect care presupune nu numai eforturi ale guvernului român, ci şi îndeplinirea unor condiţii tehnice care nu ţin de noi, de exemplu chestiunea ratei de refuz", a explicat el.

"Am propus părţii americane, care a fost de acord, să facem o campanie de explicare publică a condiţiilor de acordare a vizelor, ca să nu mai creasacă rata de refuz prin aplicaţii succesive ale aceleiaşi persoane, în condiţiile în care aceasta se află în aceeaşi situaţie personală care conduce la refuz", spune secretarul de stat.

"De asemenea, am propus schimbarea modului de calcul al ratei de refuz - să nu se mai ia în considerarea numărul de aplicaţii refuzate, ca până acum, ci numărul de persoane refuzate (mai mic). Sper să facem progrese", a subliniat acesta.

Cele cinci ţări din UE care nu sunt încă incluse în programul Visa Waiver sunt: Bulgaria, Grecia, Polonia, Cipru şi România.

Potrivit legislaţiei SUA, o ţară poate fi scutită de obligativitatea vizelor de călătorie, dacă au fost respinşi mai puţin de 3% dintre cetăţenii respectivei ţări care au solicitat o viză pentru Statele Unite.

În afara acestui criteriu esenţial, admiterea în Visa Waiver ţine şi de îndeplinirea anumitor criterii tehnice, precum implementarea paşaportului electronic, schimbul de informaţii cu privire la persoanele suspecte de activităţi teroriste, raportarea paşapoartelor furate/pierdute şi implementarea programului Air Marshals pe cursele aeriene directe cu SUA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite