SUA alocă 50 de milioane de dolari pentru construirea unei noi baze în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA alocă 50 de milioane de dolari pentru construirea unei noi baze în România
SUA alocă 50 de milioane de dolari pentru construirea unei noi baze în România

Deşi a renunţat la scutul antirachetă din Cehia şi Polonia, administraţia americană nu revine asupra angajamentelor sale în Europa de Est. Cel puţin asta lasă de înţeles alocarea a peste 100 de milioane de dolari de pentru construirea unor noi baze militare în România şi Bulgaria, anunţă Stars and Stripes.

Astfel, pentru ridicarea unei noi baze militare americane pe teritoriul ţării noastre, Statele Unite vor cheltui circa 50 de milioane de dolari, în timp ce baza de la vecinii bulgari va costa cu circa 10 milioane de dolari mai mult.

Construirea bazei din România, care va adăposti circa 1.600 de soldaţi americani, urmează să se încheie în următoarele două luni, în timp ce cea din Bulgaria va fi dată în folosinţă în 2011 sau 2012. Baza din Bulgaria va fi construită pentru a răspunde necesităţilor a circa 2.500 de soldaţi americani.

Bazele, finanţate de Statele Unite, dar aflate în proprietatea guvernelor român, respectiv bulgar, vor fi împărţite de forţele americane şi cele ale ţărilor gazdă, potrivit colonelului Gary Russ, comandant al Joint Task Force-East (JTF-East).

James Robbin, însărcinat cu probleme de securitate naţională la centrul de reflecţie American Foreign Policy Council, crede că noi baze din cele două state europene va duce la o redesfăşurare mai ieftină a forţelor americane în Europa şi la o poziţionare a acestora mai aproape de Orientul Mijlociu.

Robbin a subliniat că o retragere a forţelor americane din Europa de Est ar fi "prostesc de criminală". "Ar fi ca şi cum am spune Rusiei că Statele Unite nu sunt interesate în Europa de Est şi a le spune acelor ţări că, practic, sunt pe cont propriu", a subliniat el.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite