Polonia cere SUA anchetarea unui presupus nazist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul polonez al Memoriei Naţionale (IPN), însărcinat cu anchetarea crimelor naziste şi staliniste, a cerut justiţiei americane să interogheze un presupus nazist în vârstă de 88 de ani, care trăieşte la Troy, lângă Detroit, scrie cotidianul polonez Rzeczpospolita, citat de Agerpres.

IPN intenţionează să formuleze o cerere de extrădare a lui John Kalymon, bănuit că ar fi aparţinut poliţiei ucrainiene în timpul celui de-al doilea război mondial şi că ar fi participat la arestarea evreilor din regiunea Lvov (vestul Ucrainei).

Potrivit anchetatorilor de la IPN, acesta ar fi vinovat de cel puţin 39 de crime şi 17 tentative de omor.

"Am cerut americanilor să-l interogheze. În acest moment, el are statutul de martor, dar riscă în orice clipă să-l schimbe în cel de acuzat", a declarat pentru Rzeczpospolita procurorul IPN, Grzegorz Malisiewicz. "Dacă va fi cazul, vom cere extrădarea în Polonia", a adăugat acesta.

Lvov era un oraş polonez înainte de război. Înainte de a emigra în Statele Unite în 1949, John Kalymon era cetăţean polonez.

IPN afirmă că este în posesia unor rapoarte ale poliţiei ucrainiene, din 1942, conform cărora Kalymon a participat la raziile împotriva evreilor. Într-unul dintre rapoarte, pe care l-a semnat personal, Kalymon recunoaşte că a ucis un evreu şi a rănit un altul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite