Polonia şi Cehia se simt în siguranţă după decizia SUA privind scutul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polonia şi Cehia se simt în siguranţă după decizia SUA privind scutul
Polonia şi Cehia se simt în siguranţă după decizia SUA privind scutul

Premierul polonez şi preşedintele ceh s-au arătat optimişti în legătură cu securitatea ţărilor lor şi în legătură cu viitorul relaţiilor cu Statele Unite, după decizia Washingtonului de a renunţa la proiectul de scut antirachetă promovat de George W. Bush, relatează AFP.

"Este o decizie autonomă a preşedintelui Statelor Unite şi a Guvernului său", a declarat şeful executivului polonez, Donald Tusk, după o discuţie telefonică avută cu Obama.

"Această decizie a Guvernului american nu i-a surprins cu nimic pe cei care au urmărit cu atenţie semnele care se anunţau în aceste ultime luni", a spus, la rândul său, preşedintele ceh Vaclav Klaus.

Proiectul precedentei administraţii americane prevedea instalarea, până în 2013, a unui radar ultraperfomant în Cehia şi a 10 rachete de interceptare în Polonia.

Decizia anunţată joi de a renunţa la proiect a determinat numeroase personalităţi cehe şi poloneze să facă declaraţii îngrijorate în legătură cu securitatea ţării lor. Însă Klaus şi Tusk, care au participat la o conferinţă de presă cu puţin timp înainte de discursul susţinut de Barack Obama la Washington, au încercat să liniştească în legătură cu consecinţele schimbării de strategie a Washingtonului.

"Există o oportunitate de a consolida securitatea Europei şi în special a Poloniei", a spus Tusk. "Nu aş spune că este un eşec pentru Polonia, aş spune că, ţinând cont de poziţia noastră geografică, ar trebui să fim preocupaţi în continuare de securitatea noastră", a spus el, într-o aluzie voalată la apropierea de Rusia.

Şi Tusk a declarat că a înţeles din discuţia sa cu Obama că "Polonia ar putea ocupa un loc privilegiat" în cooperarea cu Washingtonul din sectorul apărării.

"Sunt convins 100% că această decizie a Guvernului american nu înseamnă o răcire a relaţiilor dintre Statele Unite şi Cehia", a declarat, la rândul său, Klaus.

La scurt timp după declaraţiile celor doi politicieni, secretarul american al apărării Robert Gates a anunţat că Washingtonul intenţionează să desfăşoare în 2015, în Polonia şi Cehia rachete SM-3, concepute pentru a distruge rachete cu rază de acţiune scurtă şi medie, în cadrul noului proiect.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite