Biden: Dacă Israelul vrea să atace Iranul, SUA nu-i va sta în cale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biden: Dacă Israelul vrea să atace Iranul, SUA nu-i va sta în cale
Biden: Dacă Israelul vrea să atace Iranul, SUA nu-i va sta în cale

Vicepreşedintele Joe Biden a semnalat că administraţia Obama nu ar sta în calea Israelului dacă el ar decide să atace instalaţiile nucleare ale Iranului, informează AP.  Vicepreşedintele american a precizat totuşi că orice atac asupra Iranului ar fi destabilizator.

Afirmaţiile lui Biden sugerează o poziţie mai dură a Statelor Unite faţă de ambiţiile nucleare ale Iranului, notează AP, citată de Agerpres. Cu toate acestea, oficiali din cadrul administraţiei au insistat că remarcile făcute duminică la televiziune reflectă punctul de vedere al Statelor Unite că Israelul are dreptul să se apere şi să ia singur decizii în legătură cu securitatea sa naţională.

Într-un interviu la emisiunea "This Week" a canalului ABC, Biden a declarat de asemenea că oferta Statelor Unite de a negocia cu Teheranul asupra programului său nuclear este încă valabilă.

Unii au estimat că poziţia administraţiei americane s-ar putea schimba în lumina măsurilor dure disciplinare luate de guvernul iranian contra protestatarilor după alegerile prezidenţiale de la 12 iunie. Oponenţii autorităţilor contestă aceste alegeri susţinând că ele au fost fraudate.

"Israelul poate decide pentru sine"

Biden a fost întrebat dacă primul ministru israelian Benjamin Netanyahu are o abordare corectă indicând că Israelul ar lua chestiunea în mâinile sale dacă Iranul nu arată dorinţă de a negocia până la sfârşitul anului.

"Israelul poate decide pentru sine, este un stat suveran, ce este în interesul său şi ceea ce ei decid în legătură cu Iranul sau cu oricare altcineva", a răspuns Biden. El a adăugat că aceasta este situaţia, "fie că ne convine sau nu" punctul de vedere israelian.

Biden a fost atunci întrebat mai direct dacă Statele Unite vor sta în calea Israelului, în perspectiva unei bombe nucleare iraniene ca o ameninţare la adresa existenţei statului evreu, dacă el decide să lanseze un atac militar contra instalaţiilor nucleare iraniene.

"Ştiţi, noi nu putem dicta unui alt stat suveran ceea ce poate el să facă şi ce nu", a spus el.

La Ierusalim, guvernul israelian nu a făcut comentarii asupra afirmaţiilor lui Biden.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite