Iranul acuză SUA că "a falsificat" documentele privind programul său nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iranul acuză SUA că "a falsificat" documentele privind programul său nuclear
Iranul acuză SUA că "a falsificat" documentele privind programul său nuclear

Autorităţile de la Teheran susţin că oficialii de la Washington au "falsificat" documentele transmise către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) astfel încât să reiasă că scopul programului iranian de îmbogăţire a uraniului are drept scop crearea unei bombe atomice.

Acuzaţia a fost lansată de reprezentantul Iranului la AIEA, Ali Asghar Soltanieh. Acesta i-a scris directorului agenţiei, Mohamed ElBaradei, pentru a-i spune că aceasta a primit documente necredibile pe tema dosarului nuclear al Teheranului, scrie agenţia oficială IRNA.

"Administraţia americană nu a transmis agenţiei documente autentice deoarece nu dispune de documente credibile şi toate actele au fost falsificate", a adăugat Soltanieh în scrisoarea sa. Oficialul iranian consideră că nu există probe solide care să demonstreze că Teheranul intenţionează să utilizeze energia nucleară pentru a produce o bombă atomică.

Îh replcă, un oficial al Statelo Unite a precizat că acuzaţiile lansate Soltanieh sunt "fără fundament" . "AIEA a acceptat ea însăşi aceste documente ca fiind credibile", a declarat un oficial al Statelor Unite.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al  Departamentului american de Stat, Ian Kelly, a refuzat să comenteze. "Am deschis calea astfel ca Iranul să poată deveni un membru cu drepturi depline şi respectat în comunitatea internaţională. Iranului îi revine dreptul de a decide dacă alege această cale", a declarat acesta.

Rusia şi China se opun unor noi sancţiuni aplicate Teheranului

Iranul este , în prezent, supus sancţiunilor ONU, ca urmare a numeroaselor suspiciuni privind programul său nuclear.

Potrivit revistei gemane "Der Spiegel", China şi Rusia refiza stabilirea de noi sancţiuni pentru Teheran. Publicaţia germană revista subliniază că "discuţiile internaţionale menite să studieze noi sancţiuni împotriva Iranului sunt sortite eşecului înainte chiar de a începe".

Potrivit jurnaliştilor de la "Der Spiegel", reprezentanţii celor cinci ţări cu statut de membre permanente în Consiliul de Securitate al ONU şi Germania nici măcar nu au convenit un calendar asupra viitoarelor consultări la reuniunea desfăşurată săptămâna aceasta în Germania.

După cât se pare SUA, Franţa, Marea Britanie şi Germania au propus să înceapă o nouă rundă de convorbiri privind eventualele sancţiuni la sfârşitul lui septembrie care să coincidă cu Adunarea Generală a ONU, dar China şi Rusia s-au opus.

Între sancţiunile preconizate se numără suspendarea livrărilor de benzină şi alte derivate din petrol, dar şi închiderea aeroporturilor şi porturilor ambarcaţiunilor iraniene, scrie Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite