SUA denunţă o tentativă a Hezbollah de a influenţa o anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA denunţă o tentativă a Hezbollah de a influenţa o anchetă
SUA denunţă o tentativă a Hezbollah de a influenţa o anchetă

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a împiedicat o anchetă a ONU care avea ca obiect exploziile declanşate în una din ascunzătorile sale de arme în sudul Libanului, a indicat - joi - adjunctul ambasadorului american la Naţiunile Unite, potrivit AFP.

Alejandro Wolff a precizat că informaţiile furnizate de un responsabil al ONU în cursul unei reuniuni a Consiliului de securitate "arată un lucru evident: ancheta a fost împiedicată".

El a subliniat că soldaţi ai Forţei interimare a Naţiunilor Unite (FINUL) şi ai armatei libaneze care participau la acţiune au fost bombardaţi cu pietre, această acţiune nefiind "spontană şi nici declanşată doar de proprietarii casei neliniştiţi de intruziunea pe pământul şi în casele lor, ci a fost concepută pentru a împiedica ancheta", a subliniat Wolff.

Explozii produse în 14 iulie - într-un depozit de armament aflat într-un sat din sudul Libanului, situat la 20 km de frontiera cu Israelul şi într-o zonă considerată fief al Hezbollah - au fost considerate de FINUL o "violare gravă" a rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU.

Rezoluţia 1701, care a pus capăt ostilităţilor în vara anului 2006, dar nu la o încetare a focului permanentă între Israel şi Hezbollah, cere respectarea strictă a unui embargo asupra armelor destinate miliţiilor libaneze sau străinilor prezenţi în Liban.

Ca urmare a exploziilor, Israel a insistat săptămâna trecută pentru o "acţiune mai energică" a FINUL împotriva depozitelor de arme ale Hezbollah.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite