Creşterea ratei de refuz a vizelor SUA reflectă şi dificultăţile economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşterea ratei de refuz a vizelor SUA reflectă şi dificultăţile economice
Creşterea ratei de refuz a vizelor SUA reflectă şi dificultăţile economice

Consulul general al SUA la Bucureşti, James Gray, a afirmat că dificultăţile mediului economic global se reflectă în creşterea ratei de refuz a vizelor de la 25% la 26,3% pentru România şi sunt puţine măsuri pe care ţara noastră le poate lua pentru un impact semnificativ asupra acestei rate.

Autorităţile americane au anunţat recent că România a avut o rată de refuz a vizelor SUA de 26,3% în anul fiscal 2009, în creştere cu 1,3% faţă de anul precedent, în condiţiile în care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea în programul Visa Waiver, prin care s-ar elimina obligativitatea ca cetăţenii români să solicite viză pentru a călători pe teritoriul Statelor Unite.

"Această creştere a ratei refuzurilor este relativ mică şi cel mai probabil reflectă dificultăţile cu care se confruntă economia globală. Pe lângă alte cerinţe tehnice, pentru ca o ţară să se califice în programul Visa Waiver, trebuie să aibă o rată a refuzurilor mai mică de 3%. Din moment ce rata refuzurilor e determinată de solicitanţi şi ia în calcul solicitările de viză făcute de cetăţenii români din întreaga lume, există puţine măsuri pe care Guvernul României le poate lua şi care pot avea un impact semnificativ", a punctat consulul general american la Bucureşti, James Gray, citat de NewsIn.

"Cu toate acestea, noi apreciem dorinţa Guvernului României de a lucra împreună cu Departamentul de Securitate Internă a SUA pentru a îndeplini cerinţele tehnice ale programului Visa Waiver", adaugă oficialul american.

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat în septembrie că speră ca în cei trei ani de mandat ai săi în România să existe un real progres al ţării noastre  în ceea ce priveşte eliminarea vizelor. Întrebat, astfel, dacă aceşti trei ani ar fi un termen plauzibil pentru includerea României în program, James Gray a subliniat că nu poate fi oferită încă o perspectivă clară pentru aderarea României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite