SUA au cerut Israelului să suspende colonizarea în Cisiordania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA au cerut Israelului să suspende colonizarea în Cisiordania
SUA au cerut Israelului să suspende colonizarea în Cisiordania

Statele Unite i-au cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu şi ministrului apărării Ehud Barak să îşi ia angajamentul de a suspenda pentru un an colonizarea în Cisiordania, scrie cotidianul Haaretz, citat de AFP.

Cererea a fost transmisă de emisarul special american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, în cursul discuţiilor de săptămâna trecută, de la Ierusalim, dintre Netanyahu şi ministrul apărării Ehud Barak, a adăugat cotidianul, citând "surse bine plasate".

Mitchel a argumentat că statele arabe nu vor face niciun gest de bunăvoinţă pentru normalizarea relaţiilor lor cu statul evreu, atât timp cât acesta continuă să extindă coloniile existente. El a apreciat că un acord privind îngheţarea temporară a construcţiilor va genera diferite concesii din partea lumii arabe.

Potrivit ziarului, Netanyahu şi Barak nu au respins această cerere, dar şi-au exprimat dezacordul cu trimisul american asupra unor puncte. Ambii au declarat că nu vor accepta decât o suspendare de maxim şase luni. De asemenea, Netanyahu şi Barak au cerut ca, în perioada de suspendare a construcţiilor, să fie finalizate cele 2.500 de case aflate deja în lucru în coloniile din Cisiordania, în timp ce Mitchell vrea să reducă această cifră la maxim.

Negocierile în această problemă vor continua în următoarele săptămâni. Netanyahu şi Mitchell urmează să se întâlnească la Londra, la 26 august, pentru o nouă rundă de discuţii, de la care se aşteaptă semnarea unui acord.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite