Biden vine să reasigure aliaţii îngrijoraţi în legătură cu deciziile luate de SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biden vine să reasigure aliaţii îngrijoraţi în legătură cu deciziile luate de SUA
Biden vine să reasigure aliaţii îngrijoraţi în legătură cu deciziile luate de SUA

Potrivit cotidianului american Washington Post, vicepreşedintele Biden va merge în Polonia, România şi Republica Cehă luna aceasta cu o misiune care are ca obiectiv reasigurarea aliaţilor îngrijoraţi în legătură cu deciziile luate de Statele Unite ale Americii.

Turneul lui Biden, care va dura patru zile, este programat să înceapă la 20 octombrie. Acesta va marca sosirea în Polonia, România şi Cehia a primei delegaţii americane la nivel înalt de când preşedintele Barack Obama a anunţat, luna trecută, că nu va continua proiectul scutului antirachete balistice în Europa de Est, scrie publicaţia citată.

Citiţi şi:


În pofida opoziţiei interne, în timpul administraţiei republicane a fostului preşedinte George W. Bush, Polonia şi Cehia îşi dăduseră acordul pentru a găzdui elemente ale unui sistem antirachetă, în care Rusia a văzut un gest de ancorare a fostului inamic din timpul Războiului Rece într-un spaţiu aflat în mod tradiţional în sfera sa de influenţă.

Administraţia democrată a lui Barack Obama propune un sistem a cărui bază ar fi pe mare, amplasat pe nave, şi ale cărui ţinte ar fi rachetele cu rază scurtă şi medie de acţiune, care ameninţă mai direct Europa de Est, în schimbul desfăşurării unui scut care să protejeze împotriva rachetelor cu rază lungă de acţiune, în special provenind din Iran.

Schimbarea aceasta de politică i-a alarmat însă pe unii în Europa de Est, care au văzut în aceasta un semn că Obama ar ceda prea uşor în faţa cererilor Rusiei, notează Washington Post.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev, la mai puţin de o săptămână după aceea, a schiţat oferirea sprijinului pentru sancţiuni mai dure împotriva Iranului, dacă republica islamică va continua să sfideze presiunile internaţionale de a înceta îmbogăţirea uraniului, gest pe care guvernul american şi-l dorea de mult din partea Moscovei, precizează cotidianul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite