Ambasadorul SUA în România, un fost lobbyist favorizat de Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul SUA în România, un fost lobbyist favorizat de Obama
Ambasadorul SUA în România, un fost lobbyist favorizat de Obama

Cotidianul Washington Times comentează drespre situaţia fostului lobbyist Mark Gitenstein, care a efectuat activităţi înregistrate de lobby la nivel federal pentru Camera Comerţului şi pentru două firme americane importante până anul trecut, dervenit  ambasadorul SUA în România, fapt contradictoriu având în vedere declaraţiile făcute de Barack Obama în timpul campaniilor sale electorale.

Obama a declarat în mai multe rânduri că persoanele care au efectuat activităţi de lobby nu vor găsi un post la Casa Albă. El nu s-a referit probabil şi la ambasade, comentează Washington Times, pentru că Mark Gitenstein a desfăşurat activităţi de lobby pentru Camera Comerţului, AT&T, unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii de telefonie, şi Merrill Lynch, companie de consultanţă în investiţii, până în 2008.

Dacă aş fi în România , aş fi destul de jignit, a spus Craig Holman, reprezentant legislativ pentru Public Citizen, una dintre cele şapte organizaţii care l-a criticat pe Gitenstein într-o scrisoare către Comitetul Judiciar din Senat, când se vehicula că acesta va candida pentru un post la Departamentul de Justiţie.

Cu toate că primeşte un salariu guvernamental, fostul asistent al vicepreşedintelui Joe Biden în perioada când a fost senator va primi o pensie 36.000 de dolari în fiecare an de la fosta sa firmă de lobby, potrivit unui raport.

Tommy Vietor, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a declarat că situaţia financiară a lui Gitenstein nu prezintă nici un conflict de interese. "Aceste plăţi de la planul de beneficii Mayer Brown reprezintă beneficiile de pensie ale ambasadorului Gitenstein. Avem deplină încredere că ambasadorul Gitenstein îşi va îndeplini responsabilităţile sale oficiale în conformitate cu standardele înalte stabilite de preşedintele Obama".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite