Sârbul care a incendiat Ambasada SUA la Belgrad riscă 12 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sârbul care a incendiat Ambasada SUA la Belgrad riscă 12 ani de închisoare
Sârbul care a incendiat Ambasada SUA la Belgrad riscă 12 ani de închisoare

Procesul sârbului acuzat că ar fi provocat un incendiu în Ambasada americană la Belgrad, provocând daune materiale şi moartea unui tânăr, a început miercuri, în capitala Serbiei.

Acuzatul, Milan Zivanovic, student în economie, riscă o pedeapsă între doi şi 12 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. El a negat în faţa unui tribunal din Belgrad acuzaţiile că ar fi prejudiciat securitatea unor persoane, care i-au fost aduse, după ce un tânăr a decedat în incendiul respectiv.

Potrivit actului de acuzare, Zivanovic a intrat în sediul Ambasadei SUA, i-a provocat daune materiale şi, după ce a înlocuit un drapel american cu unul sârb, a incendiat imobilul, punând în pericol astfel vieţile mai multor persoane.

El însă a recunoscut doar că, sub influenţa fervoarei naţionale şi ca urmare a discursurilor auzite în cursul manifestaţiei împotriva proclamării independenţei Kosovo, aflându-se şi sub efectul alcoolului consumat, a intrat în clădirea Ambasadei, dar fără să-i fi dat foc.

"Oamenii care au luat cuvântul în cursul manifestaţiei au stimulat patriotismul în noi. Şi înflăcăraţi de patriotism, ne-am îndreptat spre Ambasada americană", a declarat Zivanovic.

Tribunalul a ordonat efectuarea unei expertize pentru a se constata dacă acuzatul este conştient de acţiunile sale după ce consumă alcool.

Milan Zivanovic este singurul acuzat în acest caz, deşi el făcuse parte dintr-un grup şi nu a fost singurul care a pătruns în sediul Ambasadei.

Pe 21 februarie 2008, mai multe incidente au izbucnit în centrul Belgradului, generate de protestele sârbilor împotriva proclamării unilaterale a independenţei de către provincia Kosovo în 17 februarie 2008, cu sprijinul SUA şi al altor ţări membre ale UE. Serbia consideră şi în prezent Kosovo drept provincia sa sudică, notează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite