Afganistanul – problema SUA sau a Europei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afganistanul – problema SUA sau a Europei?
Afganistanul – problema SUA sau a Europei?

În ultimele zece zile au murit 15 militari britanici pe frontul afgan – ducând numărul victimelor britanice din Afganistan dincolo de totalul celor avute de armata Regatului Unit în Irak.

Publicaţia israeliană Debka File, specializată în probleme de securitate, scrie că spionii talibani au identificat contingentul britanic, de 3.000 de militari, drept punctul slab al noii campanii din Afganistan şi îl atacă necontenit, pentru a forţa trupele americane să le vină în ajutor şi a le devia astfel de la obiectivele lor.

SUA şi NATO au lansat luna aceasta o nouă ofensivă împotriva insurgenţilor talibani, care presupune atât creşterea efectivelor internaţionale - încă 30.000 de militari americani, alături de cei 33.000 deja aflaţi acolo şi 32.000 de trupe NATO –, cât şi dobândirea sprijinului populaţiei afgane.

Pe de altă parte, Washingtonul şi Londra luptă să menţină sprijinul naţional pentru participarea la războiul din Afganistan. Vorbind despre victimele britanice, preşedintele Barack Obama a precizat că frontul antiterorist din Afganistan nu este doar o problemă americană, ci chiar mai mult una europeană. Iar premierul britanic a reamintit rolul paradisului Al Qaida de la frontiera afgano-pakistaneză în atentatele din Londra sau New York.

Ediţia nr. 11 a FP România, care apare astăzi, publică un amplu dosar despre cine îi susţine pe talibani în Afganistan şi Pakistan, ce importanţă au evoluţiile din Af-Pak pentru securitatea europeană, în ce constă noua strategie de contrainsurgenţă din regiune şi care este rolul puterilor vecine.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite