SUA avertizează asupra unui posibil eşec al trupelor americane în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA avertizează asupra unui posibil eşec al trupelor americane în Afganistan
SUA avertizează asupra unui posibil eşec al trupelor americane în Afganistan

Misiunea va fi probabil un eşec, fără suplimentarea forţelor în Afganistan, se arată într-o evaluare confidenţială asupra războiului realizată de generalul Stanley McCrystal, comandandul trupelor americane în această ţară, potrivit unei copii a documentului, obţinută de publicaţia americană Washington Post, relatează BBC News.

În cazul unui eşec în luarea iniţiativei şi în contracararea avântului insurgenţilor în viitorul apropiat, timp în care capacitatea de securitate afgană se va maturiza, există riscul unor urmări acolo unde nu mai este posibilă înfrângerea insurgenţei, spune generalul Stanley McCrystal.

Pentru a opri avântul insurgenţei talibane, ste de aşteptat ca McCrystal să ceară suplimentarea numărului de militari în următoarele săptămâni.

Evaluarea lui McCrystal arată că solicitarea de suplimentare a trupelor va face parte dintr-o nouă strategie care se pune accentul mai mult pe protecţia civililor afgani şi mai puţin pe uciderea insurgenţilor, potrivit Washington Post.

Resursele insuficiente vor conduce probabil la un eşec, a precizat McCrystal.

Comandantul american a finalizat pregătirea solicitării sale, despre care unii oficiali se aşteaptă să includă suplimentarea numărului de militari din Afganistan cu aproximativ 30.000. Documentul va trebui trimis Washingtonului pentru a fi analizat.

Robert Gates, secretarul apărării americane, a declarat că Pentagonul colaborează cu McCrystal pentru a determina felul în care ar trebui formulată solicitarea de suplimentare a trupelor.

Numărul militarilor americani în Afganistan aproape s-a dublat în acest an, ajungânde de la de la 32.000 la 62.000. Aceasta se aşteaptă să crească cu încă 6.000 până la sfârşitul anului.

În Afganistan mai sunt prezenţi alţi aproximativ 38.000 de militari aparţinând altor state, în special state membre NATO.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite