STUDIU Unul din cinci adolescenţi şi mulţi adulţi din Europa au probleme la citit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroşi adulţi, dar şi unul din cinci adolescenţi în vârstă de 15 ani, din Europa, nu pot citi corect, potrivit unui studiu publicat luni de Comisia Europeană.

Studiul, care arată ce fac statele pentru îmbunătăţirea alfabetizării la citire şi ce nu fac destul, acoperă 31 de ţări, respectiv statele membre UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Turcia, se arată într-un comunicat de luni al Reprezentanţei CE în România, citat de Mediafax.

Potrivit autorilor studiului, deşi cele mai multe state au făcut progrese în elaborarea de politici privind alfabetizarea, adesea lipseşte concentrarea pe grupurile cu gradul cel mai ridicat de risc, precum băieţii, copiii din gospodării dezavantajate şi cei proveniţi din familii de migranţi.

Miniştrii educaţiei din UE au stabilit un obiectiv de reducere a procentajului de persoane cu competenţe scăzute de citire de la 20 la sută la mai puţin de 15 procente până în 2020.

Obiectivul a fost atins în prezent de Belgia (Comunitatea flamandă), Danemarca, Estonia, Finlanda şi Polonia.

"Este total inacceptabil că atâţia tineri sunt lipsiţi de competenţe de bază de citire şi scriere în Europa. Aceasta îi plasează într-o poziţie de risc de excluziune socială, face să le fie mai greu să găsească un loc de muncă şi le reduce calitatea vieţii. Am remarcat unele progrese în ultimul deceniu, dar nu este de ajuns. Alfabetizarea reprezintă baza oricărei învăţări - de aceea am lansat recent o campanie de alfabetizare destinată tuturor vârstelor şi în mod special celor din medii defavorizate, precum copiii romi", a declarat comisarul pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou.

Studiul arată că numai opt ţări (Danemarca, Finlanda, Islanda, Malta, Norvegia, Suedia şi Regatul Unit) asigură specialişti în lectură în şcoli, în sprijinul profesorilor şi elevilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite