SRI: Informaţiile clasificate obţinute de expertul rus, importante pentru securitatea economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zăcămintele de la Moldova Nouă reprezintă peste 30% din rezervele de cupru ale ţării
Zăcămintele de la Moldova Nouă reprezintă peste 30% din rezervele de cupru ale ţării

Documentele şi informaţiile clasificate despre zăcămintele de cupru şi metale rare pe care expertul rus intenţiona să le scoată din ţară au fost obţinute ilegal şi erau relevante pentru securitatea economică, informează, sâmbătă, SRI.

„Potrivit competenţelor legale, în cadrul unei operaţiuni derulate de Serviciului Român de Informaţii, s-au obţinut informaţii importante pentru securitatea naţională a României, relevante pentru securitatea economică şi protecţia informaţiilor clasificate, cu privire la existenţa unei acţiuni de culegere ilegală de informaţii, inclusiv din categoria celor clasificate", se arată într-un comunicat de presă al Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Potrivit SRI, evoluţia cazului a fost determinată şi de iminenţa scoaterii din ţară, la 19 octombrie, prin punctul de frontieră Otopeni, de către cetăţeanul rus O.M., a unor documente oficiale, unele având caracter clasificat, „care, prin obţinere şi diseminare neautorizată, afectează interesele economice ale României".

În acest context, SRI a informat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) cu privire la elemente constitutive ale unor infracţiuni în care au fost implicaţi expertul rus, precum şi cetăţeni români. „În faza actuală de cercetare a circumstanţelor săvârşirii faptelor ce fac obiectul investigaţiilor de către autorităţile române, SRI continuă cooperarea cu reprezentanţii Ministerului Public, conform legii şi Protocolului de Cooperare, pentru prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale, respectiv prezervarea intereselor României", se mai arată în comunicatul citat.

Un spion rus a fost prins de autorităţile române cu documente importante despre zăcămintele României. Directorul IPROMIN dă replica

Procurorii DIICOT - Structura Centrală fac cercetări în cazul unui grup infracţional constituit din persoane având cetăţenie rusă şi română, pentru infracţiunile prevăzute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 şi articolul 298 Cod penal, a anunţat DIICOT.

Zăcămintele de cupru, secret de serviciu pentru angajaţii ANRM. Vezi LISTA documentelor clasificate

În legătură cu acest caz, în 19 octombrie, O.M., în vârstă de 42 de ani, cetăţean rus, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă", în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente şi hărţi geologice emise de autorităţi ale statului roman, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă şi SUVOROV. Cetăţeanul rus are interdicţie de a părăsi Capitala.

Primarul din Moldova Nouă: "Zăcământul de cupru e în curs de privatizare, a fost semnat un precontract"

Zăcământul Moldova Nouă conţine minereu cuprifer. Nu există metale rare în acest zăcământ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite