Dosarul Penescu: interceptări SRI arată că jucătorii FC Argeş s-ar fi dopat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarul Penescu: interceptări SRI arată că jucătorii FC Argeş s-ar fi dopat
Dosarul Penescu: interceptări SRI arată că jucătorii FC Argeş s-ar fi dopat

Dintr-o convorbire telefonică între Cornel Penescu şi portarul Ionuţ Boşneag reiese că FC Argeş a apelat la „stimulente“ interzise. Procurorii fac investigaţii cu privire la consumul unor substanţe interzise de către fotbaliştii FC Argeş, în sezonul competiţional 2007 – 2008,  în încercarea de a promova în Liga I.

Citiţi şi:


Procurorii au indicii că fotbaliştii de la FC Argeş au apelat la „minunile” efedrinei în sezonul competiţional 2007 – 2008, când echipa patronată de Cornel Penescu se lupta pentru a promova în Liga I.

De altfel, imediat după izbucnirea celui mai  mare scandal din arbitrajul românesc, soldat cu arestarea finanţatorului FC Argeş, Cornel Penescu, dar şi a şefului Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, procurorii au găsit – în urma percheziţiilor – la domiciliul lui Liviu Făcăleaţă, directorul hipermarketurilor PIC, 190 de fiole a câte cinci mililitri de efedrină fiecare, substanţă clasificată ca fiind din categoria precursorilor de droguri.

„Doar în Divizia B aţi zis să ia toată lumea“

Scandalul injectării cu efedrină a fotbaliştilor argeşeni a izbucnit cu două zile înainte de disputarea meciului FC Braşov – FC Argeş, din returul sezonului competiţional 2008 – 2009, când antrenorul echipei braşovene de la acea vreme, Răzvan Lucescu, a cerut efectuarea unui test antidoping.

Conform interceptărilor telefonice realizate de SRI în dosarul „Mită pentru arbitraje”, Cornel Penescu l-a sunat pe directorul sportiv de la FC Argeş, Cristian Mincă, pentru a desluşi surprinzătoarea cerere a lui Răzvan Lucescu. Mincă i-a spus lui Penescu că este foarte posibil „să se fi spart” jucătorul echipei FC Braşov Dani Coman, care este finul portarului FC Argeş Ionuţ Boşneag. „E posibil să ştie de la Boşneag şi să fi spus el ceva”, i-a transmis Mincă lui Penescu.

Finanţatorul FC Argeş nu a mai stat pe gânduri şi l-a contactat pe Ionuţ Boşneag, întrebându-l dacă a vorbit cu cineva despre consumul de efedrină, dar şi dacă ştie ceva în acest sens. „Pe cuvânt de onoare dacă eu ştiam de Divizia A, dacă cineva a luat ceva, că înainte s-a făcut discuţia aia în tur. În Divizia B, şi atunci doar, că ne-a zis, aţi zis dumneavoastră să ia toată lumea, dar acum eu n-am mai auzit nicio discuţie despre aşa ceva”, i-a transmis Boşneag lui Penescu.

Pus în faţa probelor şi audiat la DNA în legătură cu această discuţie, Ionuţ Boşneag a precizat că nu-şi mai aminteşte conversaţia cu Penescu. „Nu e adevărat că am discutat despre asta. Eu susţin că, practic, înainte de meciuri şi antrenamente s-au luat numai medicamente prescrise de medicul echipei. Nici eu şi nici alţi jucători din lotul echipei nu au fost injectaţi cu efedrină”, a susţinut Boşneag în faţa anchetatorilor.

„Luăm doar Protamol“

Contactat ieri de reporterii „Adevărul“, Ionuş Boşneag  a declarat că finanţatorul FC Argeş l-a contactat pentru a-l ruga să-l sune pe naşul lui, portarul FC Braşov, Dani Coman, şi să-l întrebe de ce adversarii au cerut acest test.

„Nu am consumat niciodată efedrină sau alte substanţe interzise. Vitaminele pe care le luăm sunt avizate de medicul echipei şi sunt puse pe masă înaintea fiecărui meci. Chiar şi ieri (sâmbătă s-a disputat meciul Gaz Metan CFR Craiova - FC Argeş, scor 1-0), am luat doar vitamine legale, în acest caz Protamol”, a explicat Ionuţ Boşneag.

Efedrina este interzisă  la sportivi. În anul 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney, gimnastei Andreea Răducan i s-a retras o medalie de aur după ce s-a depistat că a consumat un medicament ce conţinea pseudoefedrină, o substanţă similară cu efedrina.

Ce este efedrina

Efedrina este un bronhodilatator interzis prin prevederile Agenţiei Mondiale Antidoping. Medicamentul este folosit în special pentru acţionarea forţată a adrenalinei şi noradrenalinei în organism, adică acei hormoni de adaptare care ne pun în starea de fugă sau luptă atunci când e cazul.

Efedrina măreşte substanţial cantitatea de adrenalină din organism, creşte frecvenţa cardiacă, tensiunea arterială, accelerează frecvenţa respiraţiei, măreşte atenţia şi starea de agitaţie. Substanţa creşte performanţele, fiind din acest motiv interzisă la sportivi.

Protamolul nu este interzis sportivilor, dar este un medicament care poate fi luat doar în dozele prescrise. De altfel, Agenţia Antidrog a făcut demersuri încă de anul trecut ca protamolul să fie sub control antidrog.

image

Nu am consumat niciodată efedrină sau alte substanţe interzise. Vitaminele pe care le luăm sunt avizate de medicul echipei şi sunt puse pe masă înaintea fiecărui meci.

image


Ionuţ Boşneag
portar FC Argeş

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite