Aproape două milioane de euro cheltuite de SRI pentru elicopterele Puma şi Dauphin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape două milioane de euro cheltuite de SRI pentru elicopterele Puma şi Dauphin
Aproape două milioane de euro cheltuite de SRI pentru elicopterele Puma şi Dauphin

Serviciul Român de Informaţii va cheltui peste 1.800.000 de lei în piese de schimb şi mentenanţa flotei de elicoptere Puma şi Dauphin, în baza unui contract atribuit prin negociere firmelor Eurocopter România şi IAR Braşov, potrivit unui anunţ publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Potrivit anuţului publicat pe 6 noiembrie pe SEAP, SRI a încheiat, prin intermediul Unităţii Militare 0991 din Bucureşti, două contracte în valoare de 1.829.201 lei cu Eurocopter şi IAR Braşov pentru furnizarea de echipamente şi servicii necesare mentenanţei elicopterelor tip Puma şi Dauphin. Astfel, compania Europter va primi 346.783 de lei pentru revizia elicopterelor Dauphin, în timp ce IAR ar urma să încaseze 1.482.418 lei pentru mentenanţa flotei de elicoptere PUMA.

Ambele contracte au fost acordate fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, preferându-se negocierea directă cu cele două firme. SRI justifică alegerea acestei proceduri prin faptul că serviciile "pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice". 

De altfel, cele două companii încheiaseră încă din luna ianuarie 2009 un acord cadru cu SRI pentru mentenanţa elicopterelor Puma şi Dauphin. Potrivit informaţiilor publicate pe SEAP, durata acordului cadru se întindea pe durata a doi ani şi avea o valoare totală, incluzând TVA, de peste11 milioane de lei. SRI a informat, la solicitarea NewsIn, că Serviciul are în derulare un contract de prestări servicii cu S.C. Eurocopter România S.A., având ca obiect revizia, reparaţia şi întreţinerea elicopterelor. SRI a precizat atunci, pentru NewsIn, că alegerea procedurii de negociere cu Eurcopter s-a fundamentat pe aspectele comunicate de către Direcţia Generală Probleme Speciale şi Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, prin care au fost informaţi că S.C. Eurocopter România S.A. este unic furnizor/prestator intern de echipamente/servicii destinate întreţinerii tipului de aparate de zbor vizate. De asemenea, în ceea ce priveşte valoarea contractului încheiat, Serviciul aprecia că sumele cheltuite anual pentru astfel de servicii "nu reprezintă o constantă", variind în funcţie de necesităţile de ordin tehnic apărute în exploatare.

Două elicoptere din dotarea SRI au fost modernizate în cursul anului 2007, în baza unor contracte încheiate tot cu firma IAR Braşov, potrivit unui raport publicat pe site-ul IAR. Astfel, un elicopter 330 Puma a fost upgradat, pentru a putea fi folosit în misiuni speciale, în acelaşi an fiind modernizat şi un elicopter Alouette. Între timp, elicopterul Alouette, singurul de acest tip din dotarea SRI, s-a prăbuşit pe 20 iunie 2008 la Grădiştea, în judeţul Giurgiu, în timpul unui exerciţiu de antrenament.

Elicopterele Dauphin fac parte din grupul de transport aerian "Delta" al SRI şi erau folosite înainte de Revoluţie pentru transportul membrilor familiei Ceauşescu.

Premierul Emil Boc a anunţat, în iulie, la Braşov, două investiţii majore pentru industria aeronautică, ambele urmând să se deruleze la Braşov: producerea de componente pentru constructorul de aeronave Airbus şi crearea, la Ghimbav, a unui centru de mentenanţă pentru elicopterele Puma Şi Super Puma. Centrul de mentenanţă pentru elicopterele Puma Şi Super Puma ar urma să fie creat prin prelungirea, cu zece ani, a contractului dintre IAR Braşov şi Eurocopter, discuţiile pentru prelungirea contractului find deja demarate, declara atunci Boc.

Eurocopter România este subsidiara locală a Eurocopter Group. Eurocopter Group deţine 51% şi compania română IAR Braşov are o pondere de 49%. În decembrie 2000, conducerile Eurocopter şi IAR Braşov au semnat un memorandum privind înfiinţarea unei companii joint venture, cu numele de Eurocopter România S.A.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite