SC Hidroelectrica SA, amendată pentru peştii morţi din Jiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Garda de Mediu a dat sancţiuni de 30.000 de lei pentru distrugerea faunei acvatice

O echipă formată din comisari ai Gărzii de Mediu Gorj au început o anchetă pentru a stabili cauzele care au dus la moartea a sute de kilograme de peşte, găsit luni lângă barajul râului Jiu.

În urma anchetelor preliminare, s-a stabilit că peştii au murit după ce apa din lacul de acumulare a fost evacuată de către angajaţii SC Hidroelectrica SA pe fondul unor lucrări de reparaţii tehnice la baraj. Sucursala din Târgu-Jiu a SC Hidroelectrica SA a fost sancţionată de comisarii Gărzii de Mediu Gorj cu o amendă de 30.000  de lei pentru nerespectarea prevederilor stipulate în avizul eliberat de Sistemul de Gospodărire a Apelor.

„S-a constatat că nu au fost respectate prevederile avizului. Golirea trebuia să se facă fără a creşte turbiditatea apei. S-au creat curenţi mari, antrenând mâlul, fapt care a condus la distrugerea florei şi faunei acvatice“, a declarat comisarul şef al
Gărzii de Mediu Gorj, Gheorghe Sanda.

„Ne vom supune consecinţelor“

În această dimineaţă, la finalizarea anchetei, reprezentanţii SC Hidroelectrica SA nu au prezentat un punct de vedere oficial privind accidentul ecologic de luni. „Încă nu putem da un răspuns oficial, însă ne vom supune consecinţelor“, a precizat directorul tehnic al sucursalei SC Hidroelectrica SA, Cătălin Tilea.

„Oamenii se puteau îmbolnăvi de la peşte“

În urma accidentului ecologic de la începutul săptămânii, târgujieii au profitat şi au intrat în mâl ca să strângă peştii în plase.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj spun că oamenii puteau suferi o toxiinfecţie alimentară.

„Din cauza căldurii, peştele se putea altera în doar câteva ore, fiind periculos pentru oameni. Pescarii s-au îngrămădit să adune peştele mort, dar nu au fost semnalate cazuri de îmbolnăviri ca urmare a consumului acestuia“, a declarat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite