SAAB şi-a anulat prezenţa la BSDA invocând decizia CSAT privind F-16

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul suedez Saab şi-a anulat participarea cu avioane avioane multirol Gripen la expoziţia Black Sea Defence & Aerospace (BSDA) de luna aceasta şi şi-a amânat planurile de sponsorizare pentru participarea unor forţe aeriene din NATO cu astfel de avioane la spectacolele aeriene din România, după decizia CSAT de a se achiziţiona 24 de avioane F-16 vechi, transmite Mediafax.

"Grupul suedez Saab îşi anulează participarea cu avioane multirol Gripen la expoziţia Black Sea Defence & Aerospace (BSDA) de luna aceasta, după ce a luat notă de recomandarea făcută de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) către Parlament, de a se achiziţiona 24 de avioane F-16 vechi. Grupul Saab a fost surprins de recomandarea CSAT către Parlament de a dezbate şi adopta o decizie bazată numai pe o singură ofertă (cea de avioane F-16 vechi) «din cauza lipsei resurselor financiare necesare achiziţionării de avioane de luptă noi». Compania suedeză speră că România va lua totuşi în considerare toate ofertele primite şi îşi va alege noul avion multirol printr-un proces concurenţial şi transparent, în care contribuabilii să fie siguri că oferta aleasă este cea mai bună posibilă", se arată într-un comunicat remis, marţi, agenţiei Mediafax.

Citeşte şi:


Afacerea F-16: România încaieră SUA cu Europa

Afacerea avioanelor F-16: americanii şi-au luat tainul

"Sperăm ca toate ofertele trimise să fie prezentate Parlamentului, care este cel care va dezbate şi va decide achiziţia noului avion multirol. Fără ca Parlamentul să vadă toate ofertele şi să poată face o comparaţie, este clar că nu poate lua cea mai bună decizie, în interesul publicului român şi al forţelor sale armate", a declarat Richard Smith, Directorul de Marketing al Saab pentru România, citat în comunicat.

Saab plănuia să sponsorizeze participarea a două avioane Gripen Jas 39 moderne, aparţinând Forţelor Aeriene Ungare, la spectacolul aerian de la BSDA, unde avioanele Gripen ar fi putut sa fie revăzute de către publicul român, la patru ani de când prezenţa şi evoluţia lor au impresionat la evenimentul ROIAS 2006 de la Constanţa. Cu toate acestea, Smith a declarat ca grupul suedez ar putea aduce din nou avioanele Gripen la expoziţiile aeriene din România, dacă ţara noastră va decide să cumpere avioane multirol printr-un proces concurenţial, bazat pe Codurile Uniunii Europene pentru Transparenţa în Achiziţiile Militare şi Offset.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite