S-au săturat serviciile de Băsescu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma dezvăluirilor din Adevărul, şeful spionilor şi-a depus demisia. Claudiu Săftoiu încheie astfel cel mai scurt mandat din istoria Serviciului de Informaţii Externe Claudiu

În urma dezvăluirilor din Adevărul, şeful spionilor şi-a depus demisia. Claudiu Săftoiu încheie astfel cel mai scurt mandat din istoria Serviciului de Informaţii Externe

Claudiu Săftoiu a demisionat, ieri, de la conducerea Serviciului de Informaţii Externe, în urma solicitării preşedintelui Traian Băsescu, ne dezvăluie surse confidenţiale.

Conform informaţiilor noastre, Săftoiu a fost chemat ieri dimineaţă la Cotroceni, după care a revenit la sediul central al Serviciului de Informaţii Externe şi şi-a anunţat demisia. Fostul director SIE a demisionat în urma dezvăluirilor publicate exclusiv în Adevărul, de la audierea la Comisia parlamentară pentru analiza propunerii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Săftoiu a făcut declaraţii din care reieşea faptul că serviciul secret pe care îl conduce face interceptări ilegale şi desfăşoară acţiuni operative pe teritoriul României - atribuţii ce revin Serviciului Român de Informaţii. Ulterior, Claudiu Săftoiu şi-a revizuit declaraţiile, spunând că "a avut o exprimare incompletă, care a dat naştere la confuzii". Săftoiu marchează astfel cel mai scurt mandat de conducere din istoria Serviciului de Informaţii Externe: doar şase luni.

Gafele fostului şef al spionilor la audiere

Claudiu Săftoiu a gafat din plin în timpul audierilor, prin declaraţii care ulterior l-au adus în situaţia de a-şi da demisia. "Interceptările pe care SIE le-a solicitat au fost făcute cu acordul expres al procurorului general al României" (n.r., legal, mandatul trebuie emis de un judecător), "avem tehnică proprie de interceptare" (n.r., singurul serviciu abilitat să facă interceptări este SRI). Practic, Săftoiu a căzut în capcana întrebărilor parlamentarilor din comisie, mulţi dintre aceştia având experienţă în domeniul legislaţiei privind siguranţa naţională şi atribuţiile serviciilor secrete. O altă gafă de proporţii a fostului director SIE a fost aceea de a sugera că serviciul român de spionaj desfăşoară activităţi operative pe teritoriul României - zona de acţiune a SRI. Oricum, chiar şi prin aceste declaraţii destul de vagi (pe care a încercat să le corecteze ulterior), Săftoiu a făcut o altă gafă monumentală: a dat detalii despre modul de lucru al serviciilor secrete. În condiţiile în care în Legea de organizare a Serviciului de Informaţii Externe se precizează că "activitatea are caracter de secret de stat", cel care "a scăpat păsărica" a fost chiar şeful instituţiei.

Săftoiu: No comment

Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, Claudiu Săftoiu nu a dorit să facă niciun comentariu public asupra motivelor care l-au determinat să îşi dea demisia.

Cert este că fostul director SIE a ajuns într-o situaţie fără echivoc: fie declaraţiile sale erau reale şi, în acest caz, directorul şi-a "sifonat" colegii, fie "a avut o exprimare greşită", cum a spus ulterior, ceea ce reprezintă o gafă impardonabilă la nivelul său.

Serviciile secrete, de doi ani în scandaluri

S-au săturtat serviciile secrete de Traian Băsescu? Demisia lui Săftoiu reprezintă ultima răbufnire la vârful comunităţii de informaţii, după doi ani plini de scandaluri având legătură cu activitatea serviciilor secrete. Cel mai mediatizat: telenovela "Răpirii din Irak", unde preşedintele a apărut în chip de salvator într-o poveste cu final previzibil pe care nu o mai cred nici copiii. Un alt scandal cu parfum de servicii secrete - fuga lui Omar Hayssam, eliberat din arest de controversatul procuror Ciprian Nastasiu. Cea mai recentă manevră la vârful comunităţii de informaţii - înlocuirea lui Sergiu Medar de la vârful CNI cu un apropiat al preşedintelui, Mihai Stănişoară. Oficial, Medar a invocat probleme de sănătate. Demisia lui Claudiu Săftoiu, firească ţinând cont de gafa monumentală de la audiere, reprezintă o "bilă neagră" pentru preşedintele Băsescu: arată că a pus în fruntea unei instituţii cu o activitate extrem de delicată un nepriceput. Claudiu Săftoiu, fost jurnalist şi consilier prezidenţial, era una dintre persoanele care se bucurau de încrederea totală a preşedintelui. La SIE, în schimb, nu era văzut ca un profesionist, mai ales din motive de atitudine: bârfe interne susţin că Săftoiu era mai degrabă preocupat să se joace cu copilul său prin birourile instituiţiei decât de optimizarea funcţionării acesteia.

Harnagea: "Săftoiu a fost pus într-o situaţie extrem de dificilă la scurt timp după învestitură"

A fost Săftoiu victima propriilor gafe sau a fost "ajutat" de subalterni, care nu l-au pregătit corespunzător, în sensul de a-l sfătui ce poate să declare şi ce nu? I-a atras cineva atenţia că datele la care are acces sunt strict secrete? Cătălin Harnagea, fost director al Serviciului de Informaţii Externe în perioada 1997-2000, este de părere că răspunderea îi aparţine integral lui Claudiu Săftoiu: "Nu se face niciun <> al directorului la învestire, se presupune că este numit director cineva care are anumite legături cu zona de informaţii şi ştie cât poate vorbi şi cum poate vorbi. Nu vine nimeni, după învestitură, să îi dea lecţii directorului ce să facă. Sigur că directorul, chiar dacă provine din altă zonă socială decât cea de informaţii, trebuie să aibă o anumită vocaţie pentru acest tip de muncă.

Săftoiu a fost pus într-o situaţie extrem de dificilă la un timp foarte scurt după învestitură. Să nu uităm că a fost audiat de parlamentari cu ani mulţi de experienţă în domeniul informaţiilor: Tărăcilă, fost ministru de interne, Voiculescu, Scutaru", ne-a declarat Cătălin Harnagea.

Demisia lui Claudiu Săftoiu de la conducerea SIE echivalează cu recunoaşterea faptului că acest serviciu a efectuat interceptări telefonice fără autorizaţie
Călin Popescu-Tăriceanu

Demisia lui Claudiu Săftoiu din funcţia de director al SIE este o decizie responsabilă
Emil Boc

Iliescu: Demisia lui Săftoiu, expresia blocajelor instituţionale

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că demisia lui Claudiu Săftoiu din funcţia de director al DIE reprezintă o nouă expresie a blocajelor şi tulburărilor în funcţionarea instituţiilor statului. Pe de altă parte, senatorul PSD Şerban Nicolae, membru al comisiei de anchetă privind acuzaţiile aduse preşedintelui, a declarat că, în opinia sa, Săftoiu a fost "sfătuit" să-şi dea demisia. Senatorul PSD a precizat că nu ştie dacă demisia lui Săftoiu are legătură cu declaraţiile făcute de acesta în comisia parlamentară care cercetează faptele preşedintelui.

Cheia interceptărilor e la CSAT

Interceptările ilegale au căpătat o aparenţă de legalitate în toamna anului 2003, după cum ne-a declarat "off the record" un fost membru CSAT. Înaintea marilor privatizări, Ioan Talpeş a solicitat în CSAT ca mandatul de interceptare a convorbirilor telefonice ale unei persoane să fie avizat de un procuror - se ştia că, de la 1 ianuarie 2004, legea urma să fie modificată şi că mandatul trebuia confirmat de un judecător. Hotărârea a fost semnată individual doar de către o parte din membri şi nu s-a discutat în plenul CSAT, pentru că pe lista anexă a persoanelor cărora urmau să le fie interceptate convorbirile apăreau şi numele unor membri ai CSAT. Acea hotărâre funcţionează şi astăzi, ilegal, şi a stat la baza interceptărilor folosite în marile dosare economice întocmite în ultimii ani.

Parlamentarii vor să afle cauzele reale ale demisiei

Dan Voiculescu, preşedintele Comisiei parlamentare care îl anchetează pe şeful statului, a declarat că senatorii şi deputaţii din organismul pe care îl conduce vor încerca să afle motivele reale ale demisiei lui Claudiu Săftoiu. Voiculescu susţine că parlamentarii nu pot stabili "cât e demisie şi cât a fost demitere" în cazul directorului SIE. Liderul PC crede că preşedintelui îi va fi greu să nominalizeze o altă persoană pentru conducerea acestui serviciu de informaţii. "Avem o instabilitate politică majoră, inclusiv în parlament. Cred că îi va fi foarte greu domnului preşedinte să vină cu o nominalizare pentru funcţia de director al SIE, care să treacă foarte uşor cu aprobarea parlamentului, dar este responsabilitatea domniei sale", a spus Dan Voiculescu, într-o intervenţie la Realitatea TV.

"În România se fac interceptări ilegale"

În alt context, preşedintele PC a subliniat că membrii comisiei parlamentare pe care o conduce vor face totul pentru a descoperi "motivele pentru care anumitele instituţii ale statului ascultă telefoanele cetăţenilor români, fără îndeplinirea condiţiilor legale". "În România se fac interceptări ilegale, atât de către SIE, cât şi de alte servicii", a afirmat Voiculescu. El a adăugat că principala temă a raportului Comisiei va fi legată de modul în care sunt făcute interceptările telefonice, dar că eventuala tragere la răspundere a lui Claudiu Săftoiu nu este problema parlamentarilor din acest organism. Voiculescu a făcut cunoscut că Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis constituirea unei alte comisii care să analizeze, din punct de vedere al procedurii penale, declaraţiile lui Claudiu Săftoiu, făcute la audierile de săptămâna trecută.

Demisia lui Claudiu Săftoiu reprezintă falimentul politicii de cadre a lui Traian Băsescu, care s-a înconjurat de persoane alese exclusiv pe criterii de loialitate, iar nu competenţă profesională
Aurelian Pavelescu, prim-vicepreşedinte PNŢCD

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite