S-a redeschis peştera cu cristale, unicat în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vizita în peştera Farcu se va face doar de către gruprui restrânse
Vizita în peştera Farcu se va face doar de către gruprui restrânse

Peştera Farcu, unică în România pentru cristalele pe care le adăposteşte,a fost deschisă publicului după ce a fost amenajată cu bani de la ONU.

Turiştii care ajung în comuna bihoreană Roşia pot vizita peştera Farcu, unică în România datorită formaţiunilor de cristale. Se poate vizita doar o treime din peşteră, urmând ca pe viitor şi alte galerii să fie deschise. Din luna august, cei care vor dori să viziteze peştera se vor putea plimba şi cu un trenuleţ prin peşteră.

Peştera Farcu Peştera Farcu Peştera Farcu

Dă click pentru mai multe imagini!

Mică şi deosebită

Lungimea peşterii este de numai 250 de metri, fiind printre puţinele din lume în care se îmbină vizita minieră cu vizita turistică. Intrarea se face printr-un tunel, unde cu ani în urmă intrau ortacii pentru a extrage bauxita. Odată ajuns în peşteră, turistul poate admira formaţiuni de cristale formate într-un cadru extrem de restrâns. Pot fi văzute libelule din cristale transparente şi cristalite crescute ca formaţiuni de corali.

Cristalele care se întâlnesc cresc în toate direcţiile, precum firele de păr, lucru care nu poate fi explicat. Pentru a proteja cât mai mult aceste rarităţi, vizitarea galeriilor se va face de către grupuri restrânse. Cristalele sunt unice în primul rând pentru că s-au format într-un spaţiu extrem de restrâns, iar în al doilea rând, datorită formelor pe care acestea le au.

„Peştera Farcu oferă o experienţă inedită prin faptul că se intră în măruntaiele pământului pe aceste galerii vechi de exploatare a bauxitei, care acum sunt aduse în starea de a fi parcurse de omul obişnuit. Totodată, oferă unicitatea descoperirii creşterii cristalelor trasparente", a precizat speologul Viorel Lascu, preşedintele Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor.

Speologul Viorel Lascu Peştera Farcu Peştera Farcu

Dă click pentru mai multe imagini!

Distrusă în proporţie de 60%

Peştera a fost descoperită întâmplător în anul 1987 de către un miner, în timpul unor lucrări la o galerie a Minei Fârcu. Acesta a rămas uimit de peisajul absolut fabulos din adâncuri. Din păcate, de atunci şi până de curând, din peşteră s-au furat sute de cristale. Anul trecut, când speologii s-au apucat de reabilitarea ei, pereţii erau plini de funingine, de la cauciucurile arse de localnici, iar argila a fost scoasă cu găleţile. Vizitarea peşterii costă 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii.

Reabilitarea peşterii s-a realizat cu bani de la Organizaţia Naţiunilor Unite, iar proiectele Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor nu se opresc aici. În următorii cinci ani va fi amenajată o tiroliană cu care turiştii se vor plimba prin peşteră şi vor putea fotografia formaţiunile fără să le atingă. Este un proiect unic în lume. Din peşteră se va ieşi cu un lift, iar în vârful muntelui va fi amenajată o cafene.

70.000 de euro au fostatraşi de la ONU pentru reabilitarea peşterii Farcu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite