S-a întors gripa aviară în Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Letea, un sat aflat în Delta Dunării la 30 de kilometri de Sulina, Comisia Europeană a anunţat ieri că a fost descoperit primul caz de gripă aviară din ultimul an.

Accesul în zonă a fost blocat pentru a limita răspândirea virusului şi nicio barcă nu mai are voie să acosteze. O localnică povesteşte că a aflat că-i aviară după ce au venit autorităţile să dezgroape păsările moarte.

Citiţi şi:

Constanţa: S-a întors gripa aviară în Delta Dunării
Ploieşti: Se vor efectua analize pentru gripa aviară la DSV Prahova
Aviara, din nou o ameninţare: virusul H5N1, detectat la o crescătorie din Israel

„Am auzit prin mahala că au început să moară găinile prin curţi, că ferme nu avem aici. Suntem obişnuiţi cu asta la începutul primăverii şi le îngropăm în nisip. Au venit nişte oameni şi au dezgropat păsările moarte şi au stropit pe aici", a povestit Eugenia Crinschi (67 de ani). Femeia are 13 găini pe care vrea să le taie, înainte să i le ia veterinarii. „Nu mi-e teamă, că moare gripa la frigider", a adăugat Eugenia Crinschi.

Primarul nu ştia de focar

Antonel Pocora, primarul comunei C.A. Rosetti, de care aparţine satul Letea, nu aflase ieri de existenţa unui focar de gripă aviară. „Nu am niciun act oficial de boală în localitate pentru confirmarea bolii, este o suspiciune.

S-au luat probe din două gospodării unde au murit nişte păsări, iar veterinarii au omorât deja 50 de găini. E zvonul de câteva zile, s-a făcut şi dezinfecţie, locul e izolat. Când ne vine confirmarea activăm comandamentul antiepizootic, dar încă nu am intrat în horă", a declarat primarul. Prefectul judeţului Tulcea, Vasile Gudu, a menţionat că medicii s-au instalat deja în zona C.A Rosetti-Periprava şi vor dezinfecta zona satului Letea.

Primarul spune că, dacă focarul de gripă aviară se confirmă, zona va fi pustiită şi în acest sezon turistic. „Aici sunt cam 300 de oameni, mai mult vin iubitorii de natură vara. Mulţi trăiesc din turism, plimbă oamenii la Pădurea Letea. Acum, iar o să fie pustiu", a spus Antonel Pocora. Nu de aceeaşi părere sunt şi operatorii de turism din Deltă. „Oamenii educaţi ştiu despre ce este vorba şi-şi văd de treaba lor. Nu cred că va fi o criză de turişti", a spus Mihai Baciu.

Păsările domestice din comună urmează să fie sacrificate, iar pe o rază de trei kilometri se va stabili o zonă de protecţie. Pe o rază de 10 kilometri, suprafaţa este considerată „zonă de risc ridicat", potrivit Comisiei Europene. Reprezentanţii CE au precizat că aria este înconjurată de o „regiune de risc scăzut", în care au fost de asemenea impuse restricţii de circulaţie. Ultimul caz de gripă aviară a fost confirmat în martie 2009, la un stol de raţe sălbatice din Germania.

"Am auzit prin mahala că au început să moară găinile prin curţi, că ferme nu avem aici. Suntem obişnuiţi cu asta la începutul primăverii şi le îngropăm în nisip."
Eugenia Crinschi
localnică

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite