S-a dat liber la excursii pe munte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traseele turistice au fost redeschise, însă salvamontiştii îi sfătuiesc pe cei care vor să se aventureze în Bucegi să aibă echipament de iarnă. Zăpada atinge în unele zone din Munţii Bucegi şi un metru înălţime. În plus, este recomandat ca drumeţiile să se facă pe timp de zi, întrucât urşii ies seara în căutare de hrană.

Traseele montane din Masivul Bucegi, care au fost închise la începutul lunii noiembrie a anului trecut din cauza riscului de producere a avalanşelor, sunt din nou practicabile. Potrivit salvamontiştilor, partea inferioară a traseelor din Bucegi este accesibilă, însă în partea superioară, la altitudini mari, există încă zăpadă, fără a mai fi risc de producere de avalanşe.

Cele mai căutate trasee din Sinaia sunt Furnica - Poiana Stânii Regale - Piciorul Pietrei Arse - Piatra Arsă şi Cota 1400 - Drumul de Vară - Vârful Furnica - Cabana Valea Dorului - Lacul Bolboci - Valea Ialomiţei.

„Turiştii care aleg traseul spre Piatra Arsă pot vedea stânca Franz Joseph, care aminteşte de singura vizită a prinţului austriac la noi în ţară în timpul domniei lui Carol I. Acolo, există două telescoape prin care se poate vede o minunată privelişte până la ieşirea din Sinaia spre Pârâul Rece şi până la Buşteni spre Azuga", ne-a declarat Paul Popa, reprezentant al Centrului de Informare Turistică Sinaia.

Acesta îi avertizează pe turişti să aibă grijă să nu îi prindă seara în pădure, pentru că ar putea avea surpriza neplăcută să întâlnească urşii ieşiţi în căutare de hrană.

Atracţii în Buşteni

Turiştii care ajung în acest weekend în Buşteni au la dispoziţie mai multe trasee turistice pe care le pot parcurge. Cascada Urlătoarea - Poiana Ţapului este un traseu uşor accesibil, acesta putând fi parcurs în aproximativ două ore. Un alt traseu care pleacă din Buşteni este Creasta Urlătorilor - Cantonul Jepi - Cabana Piatra Arsă. Acesta este însă mai greu de parcurs şi este recomandat doar turiştilor foarte bine echipaţi.

Un traseu ce parcurge pădurea de brad este Valea Jepilor - Cabana Caraiman - Cabana Babele - Hotel Peştera. Turiştii au posibilitatea să admire Valea Spumoasă, apoi, urcă printre stânci şi hornuri până la Cabana Caraiman şi Babele, iar de aici, cu un popas la Sfinx, coboară spre Hotelul Peştera. Traseul poate fi parcurs de turiştii experimentaţi în cinci, şase ore. Cei care vor să ajungă la Cabana Diham, pot merge pe Valea Cerbului - Cabana Gura Diham - Muntele Diham - Şaua Baiului. Acest traseu nu necesită un echipament special, însă este necesară o condiţie fizică medie.

Deşi toate traseele din Munţii Bucegi au fost deschise, salvamontiştii le atrag atenţia turiştilor să se echipeze corespunzător. „Traseele Valea Cerbului şi Bucşoiu nu sunt recomandate turiştilor. De asemenea, cei care vor să facă drumeţii trebuie să aibă echipament de iarnă, pentru că pe munte zăpada atinge şi un metru prin unele locuri", ne-a spus Gheorghe Haiduc, şeful Serviciului Salvamont Buşteni. Echipe de salvamontişti patrulează la intrarea pe traseele montane şi îi întorc din drum pe turiştii neechipaţi corespunzător.

SFATURI

Salvatorii montani le recomandă turiştilor să nu urce pe munte decât dacă sunt echipaţi corespunzător pentru ascensiune. În plus, aceştia avertizează asupra faptului că, la altitudini mari, temperatura este mult mai mică faţă de cea înregistrată în staţiuni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite