S-a pierdut peştera de la Cuciulat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intrarea în „Altamira României” s-a surpat, iar autorităţile nici măcar nu ştiu cine o are în administrare.Peştera cu cele mai vechi picturi din Europa Centrală zace în uitare. Autorităţile nici nu mai ştiu cine o are în administrare, iar intrarea s-a surpat.

Peştera de la Cuciulat, judeţul Sălaj, este un monument unic pentru această parte a Europei, spun istoricii. „Este singura descoperită până acum în România care a conservat o pictură specifică neoliticului”, explică arheologul Ioan Bejinariu, de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Acesta adaugă că peştera este unică în toată Europa Centrală, deoarece reprezintă o verigă de legătură între mult mai mediatizatele descoperiri de peşteri cu picturi rupestre (pe pereţi) din Franţa, Spania şi Rusia.

În peştera de la Cuciulat a fost descoperită, în 1978, silueta unui cal, de o culoare roşie-cărămizie, pictată pe cornişa plafonului unei săli. Prima şi ultima cercetare amănunţită a picturilor rupestre a avut loc în 1979. Arheologul Ioan Bejinariu ne-a spus că silueta căluţului nu este singurul desen descoperit în peşteră, pe pereţii galeriei observâmdu-se şi alte siluete pictate, cu un contur mai mult sau mai puţin precis.

 „Au mai fost descoperite o siluetă umană, o siluetă a unei feline, iar într-o nişă există şi silueta unei păsări, iar pe pereţi există şi alte pete colorate, fără un contur foarte clar”, spune arheologul.

Situaţie dramatică

La 30 de ani de la descoperirea picturilor vechi de peste 10.000 de ani, situaţia peşterii de la Cuciulat este dramatică. Peştera nu numai că este închisă, dar nici măcar nu se mai ştie exact unde e intrarea.

Accesul a fost blocat cu un grilaj în anii 1983-1984, deoarece pereţii peşterii fuseseră năpădiţi de tot felul de semne, care să îi ajute pe vizitatori să nu se rătăcească la întoarcerea din subteran, povesteşte Vasile Dolha, viceprimarul comunei Letca, pe teritoriul căreia se află peştera. El este unul dintre puţinii localnici care au apucat să intre în cavernă.

Ulterior, din cauza indiferenţei, frontul fostei cariere de calcar din zonă s-a prăbuşit, ascunzând ochiului intrarea în peşteră. În acest context nu e sigur nici dacă picturile rupestre au mai supravieţuit. „În peşteră nu a mai intrat niciun expert din 1979. Aşa că este posibil ca datorită excavaţiilor şi apei infiltrate, picturile să se fi deteriorat”, spune, pesimist, arheologul Ioan Bejinariu.
Picturile, în pericol

Primarul din Letca, Petru Cozma, spune că este cu mâinile legate. „Nu ştiu cine o administrează. E adevărat că peştera se află în patrimoniul naţional şi că în Monitorul Oficial e trecută în unitatea administrativ-teritorială a comunei Letca.

 Însă, nici cei de la cultură nu mi-au trimis o hârtie oficială în care să mi se spună că proprietarul e comuna Letca. Dacă ar fi fost aşa, am fi demarat unele proiecte. Pentru că toţi spun că e importantă şi valoroasă, dar totul se opreşte aici”, spune edilul-şef al comunei.

Reproducerea, o variantă

Arheologul Ioan Bejinariu e de părere că, oricum, peştera nu ar trebui deschisă  publicului larg. „Echilibrul interior al acestor peşteri este foarte fragil. Chiar şi în peşterile proprietate privată cum este Altamira există reguli stricte”, ne-a explicat acesta.

Bejinariu credecă cea mai bună variantă ar fi crearea, în apropiere, a unei galerii-replică cu reproduceri după picturile originale.

Încă se caută stăpân peste comori

În acest moment, nimeni nu poate spune cu exactitate cine are în administrare peştera. Laura Opriş, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, ne-a declarat că, până la un moment dat, cariera de calcar împreună cu peştera se aflau în administrarea SC Cominex Nemetalifere SA Cluj.

Directorul sucursalei din Jibou a societăţii, Adrian Matei, a confirmat acest lucru, dar a precizat că atât peştera, cât şi vechea carieră, au fost predate Primăriei Băbeni. Dorel Vancea, primarul din Băbeni, ne-a spus că, într-adevăr, vechea carieră a fost predată Primăriei Băbeni, însă în procesul verbal de predare-primire nu se vorbeşte nicăieri despre peşteră.

Peştera figurează pe teritoriul comunei Letca. Primarul de aici, Petru Cozma, spune însă că nu i-a fost niciodată comunicat oficial că peştera se află în administrarea comunei. Valeria Lehene, referent de specialitate în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Sălaj ne-a confirmat că peştera cu picturi rupestre este un monument de interes naţional. Însă nici ea nu a putut să ne spună cine o are în administrare.

Nici măcar Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj nu ştie acest lucru. „Am încercat şi eu să aflu cine este administratorul. Fără rezultat însă”, a declarat Tiberiu Marc.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite