Ruşii şi chinezii pot schimba clima

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruşii şi chinezii pot schimba clima
Ruşii şi chinezii pot schimba clima

Porcii nu pot zbura încă, dar autorităţile din Rusia şi din China pot schimba clima. Primarul Moscovei le-a promis locuitorilor o iarnă fără zăpadă şi a găsit metode să acţioneze în cer. O pulbere artificială răspândită de avioane prin norii din jurul capitalei ruse va face să ningă doar în afara oraşului, ca să nu se mai cheltuiască bani pentru deszăpezire.

Citiţi şi:


Iarna aceasta nu va ninge la Moscova, aflată în general sub zăpadă din noiembrie până în martie. Primarul capitalei ruse, Iuri Lujov, susţine că, astfel, traficul şi calitatea vieţii se vor îmbunătăţi. Aviaţia rusă va pulveriza pudră de ciment, gheaţă deshidratată sau iodură de argint în atmosferă în perioada 15 noiembrie - 15 martie, potrivit lui Lujov. Substanţa chimică va fi răspândită deasupra norilor înainte de a ajunge în capitală, ceea ce va face să ningă doar în suburbii.

Valoarea totală a operaţiunii în cursul acestei ierni va fi de circa şase milioane de dolari, aproximativ jumătate din cât cheltuieşte în general Moscova pentru a deszăpezi drumurile.

Suburbiile vor fi inundate

Până în prezent, principala obiecţie la plan a venit din suburbiile capitalei, care vor fi inundate dacă acesta va fi implementat. Alla Kacean, ministrul Ecologiei pentru regiunea Moscovei, a anunţat că propunerea urmează să fie analizată de experţi în mediu şi discutată cu populaţia înainte de a fi pusă în aplicare. Ecologiştii resping vehement măsurile pe care vrea să le ia primarul pentru o iarnă fără zăpadă. Studiile internaţionale referitoare la “semănarea” norilor arată că substanţele chimice folosite pentru generarea acestui fenomen ar putea afecta atât organismul uman, cât şi ecosistemele.

Primarul Moscovei are antecedente

Aceasta nu ar fi prima dată când Iuri Lujov se joacă de-a Dumnezeu. În 2002, el a condus proiectul de a inversa cursul râului Ob prin Siberia, pentru a ajuta la irigarea solurilor vecinilor Rusiei din Asia Centrală. Deşi proiectul nu a avut chiar rezultatele scontate - oamenii de ştiinţă explicaseră că este imposibil -, de această dată, Lujkov spune că nu are cum să eşueze.

De asemenea, înaintea principalelor două sărbători din oraş - Ziua Victoriei, din mai, şi Ziua Oraşului, din septembrie - aviaţia, care are nevoie de bani, este plătită pentru a se asigura că nu plouă.

Cu un buget local de 40 de miliarde de dolari pe an (mai mare decât al New Yorkului), Moscova îşi poate permite cu uşurinţă 2-3 milioane de dolari pentru a ţine cerul albastru când spectatorii se uită la tancurile şi lansatoarele de rachete care defilează în Piaţa Roşie. Anul acesta, aviaţia va întâmpina o nouă provocare: iarna rusă.

Fenomen cu istorie

„Semănatul“ norilor nu este o invenţie nouă. Meteorologul american Vincent Schaefer a descoperit în 1946 cum poate fi creat fenomenul. El a încercat sute de substanţe care să stimuleze formarea precipitaţiilor până să găsească soluţia atât de simplă ce i-a adus succesul: cunoscuta gheaţă artificială. Ruşii n-au fost singurii care au „semănat“ nori în ultima decadă. Chinezii s-au asigurat prin acelaşi proces că la Jocurile Olimpice de la Beijing din vara lui 2008 nu va ploua. Statele Unite ale Americii sau Australia sunt alte ţări care au încercat să schimbe clima.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite