Lavrov: "Noul proiect american antirachetă nu crează riscuri Rusiei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lavrov: "Noul proiect american antirachetă nu crează riscuri Rusiei"
Lavrov: "Noul proiect american antirachetă nu crează riscuri Rusiei"

Noul proiect al SUA în domeniul antirachetă nu creează acele riscuri pentru Rusia pe care le producea documentul precedent, făcând posibil dialogul, a spus miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, potrivit RIA Novosti.

"Acel proiect, la care a renunţat preşedintele american Barack Obama, crea riscuri pentru securitatea Rusiei, deşi ne asigurau că acesta era orientat către neutralizarea ameninţărilor din partea Iranului. Noul proiect, care a fost propus de SUA, creează condiţii prielnice pentru dialog şi, potrivit unor date preliminare, nu creează acele riscuri pe care le crea proiectul precedent", a spus ministrul rus. 

Preşedintele american Barack Obama a anunţat la 17 septembrie că SUA renunţă la proiectul de scut antirachetă în Europa de Est promovat de predecesorul său George W. Bush. Obama a dat asigurări că noul sistem de apărare antirachetă va fi mai amplu decât precedentul, precizând că programul balistic iranian rămâne o ameninţare. În aceeaşi zi, secretarul american al apărării Robert Gates a precizat că Statele Unite nu renunţă la instalarea unor elemente ale scutului antirachetă în Europa, ci intenţionează să le facă mai flexibile, pentru a acoperi nordul şi sudul Europei.

Rusia s-a opus vehement proiectului de scut american antirachetă promovat de fostul preşedinte american George Bush, care prevedea instalarea de rachete interceptoare în Polonia şi a unui radar în Cehia, considerându-l drept o ameninţare la adresa securităţii sale.

Moscova a salutat decizia SUA de a renunţa la scutul din Cehia şi Polonia, anunţând că este dispusă să discute detaliat propunerile SUA privind cooperarea în domeniul apărării antirachetă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite