Rusia, iritată de manevrele NATO din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova a reacţionat vehement la prezenţa vaselor Alianţei Nord-Atlantice la Constanţa Patru fregate din componenţa Grupării Navale Permanente nr. 1 a NATO din Mediterana participă la un

Moscova a reacţionat vehement la prezenţa vaselor Alianţei Nord-Atlantice la Constanţa

Patru fregate din componenţa Grupării Navale Permanente nr. 1 a NATO din Mediterana participă la un exerciţiu comun cu Forţele Navale Române.

Generalul Anatoli Nogoviţîn, şeful adjunct al Statului Major rus, a afirmat ieri că "Rusia îşi pune întrebări referitoare la nivelul de activitate extremă'' a forţelor navale ale NATO în Marea Neagră. El a mai declarat că până la 18 nave ale Alianţei sunt aşteptate în regiune, în contextul în care zece dintre ele se află deja acolo.

De altfel, tot Nogoviţîn a fost cel care a acuzat sâmbătă NATO că se foloseşte de livrarea ajutoarelor umanitare pentru Georgia ca pretext pentru a trimite forţe navale suplimentare în apele Mării Negre. Surse din serviciile de informaţii ruse au declarat zilele trecute că vasele NATO transportă peste 100 de rachete de croazieră Tomahawk, 50 dintre acestea fiind doar la bordul distrugătorului USS McFaul, potrivit agenţiei RIA Novosti.

Distrugătorul, însoţit de nava pazei de coastă americane Dallas, a părăsit ieri portul Batumi din sud-vestul Georgiei, unde livrase ajutoare umanitare, îndreptându-se către portul Poti, aflat în vecinătatea poziţiilor ruse.

Exerciţii stabilite cu un an înainte

În replică, NATO afirmă că vasele sale se află în Marea Neagră pentru exerciţii de rutină stabilite cu un an şi jumătate în urmă şi despre care Rusia fusese informată în prealabil.

"Sunt vizite în porturi şi exerciţii de rutină care erau planificate de mult timp'', a declarat purtătoarea de cuvânt a Alianţei Carmen Romero, dând asigurări că acestea nu au nicio legătură cu conflictul ruso-georgian. Exerciţiile NATO, care includ vizite în porturile Bulgariei şi României, au început pe 21 august şi vor continua până în 10 septembrie.

Manevre la Constanţa

Fregate din componenţa Grupării Navale Permanente nr. 1 a NATO din Mediterana, S.N.M.G. 1, au sosit deja în portul Constanţa şi se pregătesc pentru un exerciţiu militar comun cu Forţele Navale Române. Fregatele Juan de Borbon - nava comandant a grupării - (Spania), Lübeck (Germania), General Kazimierz Pulaski (Polonia) şi Taylor (S.U.A) au sosit acum două zile în portul Constanţa. Vineri, 29 august, după plecarea din portul Constanţa, navele S.N.M.G. 1 vor participa la exerciţii pe mare în comun cu fregata Regele Ferdinand în apele teritoriale ale României.

"Exerciţiile militare nu au nicio legătură cu conflictul din Georgia. Sunt exerciţii planificate de mai bine de un an, cu mult înainte de a se cunoaşte ce se va întâmpla în Georgia", a declarat contraamiralul Juan Rodriguez, comandant al fregatei "Juan de Borbon".

El a precizat că navele grupării nu vor merge cu ajutoare umanitare în Georgia.

Rusia a fost informată de exerciţiile pe care le vom face cu flotele română şi bulgară în Marea Neagră
Juan Rodriguez,
comandant al fregatei "Juan de Borbon"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite