Rusia ridică tonul în privinţa scutului antirachetă şi ameninţă din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia ridică tonul în privinţa scutului antirachetă şi ameninţă din nou
Rusia ridică tonul în privinţa scutului antirachetă şi ameninţă din nou

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a înăsprit astăzi tonul cu privire la planul american de instalare a unor elemente ale scutului antirachetă în Cehia şi Polonia şi a ameninţat din nou că va desfăşura rachete Iskander la Kaliningrad, dacă Statele Unite nu renunţă la proiect, relatează AFP.

"Dacă nu putem ajunge la un acord în acest dosar, cunoaşteţi consecinţele (...), ceea ce am spus în discursul despre starea naţiunii rămâne de actualitate", a declarat Medvedev într-o conferinţă de presă la sfârşitul summitului G8 desfăşurat în oraşul italian Aquila.

Rusia consideră instalarea scutului american antirachetă în Europa drept o ameninţare la adresa securităţii sale şi doreşte fie ca Statele Unite să renunţe la acest proiect, fie ca Moscova să facă parte din el.

Medvedev afirmase în noiembrie 2008 , în discursul său despre starea naţiunii, că "pentru a neutraliza, în caz de necesitate, sistemul de apărare antirachetă, va fi desfăşurat în regiunea Kaliningrad sistemul de rachete Iskander". Preşedintele rus a ţinut acest discurs la o zi după alegerea preşedintelui american Barack Obama la Casa Albă, dând impresia, potrivit analiştilor, că exercită presiuni cu riscul de a obţine efectul opus.

Ulterior, Medvedev şi-a flexibilizat într-o oarecare măsură discursul, administraţia americană exprimându-şi în acelaşi timp voinţa de a reveni la relaţii mai constructive cu Moscova.

Totuşi, Obama şi Medvedev nu au reuşit să ajungă la un acord privind scutul în timpul vizitei preşedintelui american în Rusia, de la începutul acestei săptămâni, în pofida semnării unui acord pentru reducerea arsenalelor lor strategice. Cei doi lideri s-au reîntâlnit la summitul G8, din care fac parte Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia şi Rusia.

Scutul american antirachetă este "dăunător şi nu protejează ţările faţă de eventualele ameninţări", a declarat astăzi Medvedev. "Pare o sfidare la adresa Rusiei pentru că, în final, controlează mai mult din teritoriul rus decât din cel al statelor despre care vorbeşte partenerul", a afirmat preşedintele rus.

De cealaltă parte însă, Washingtonul subliniază că scutul este îndreptat împotriva unor ţări-problemă precum Iranul, ale căror arme sunt considerate o ameninţare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite