Rostul monarhiei, funcţia simbolică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sociologul Dan Dungaciu (foto) consideră că rolul monarhiei s-a schimbat. "Dacă înainte conta mai mult funcţia politică a instituţiei, şi nu cea simbolică, astăzi lucrurile s-au

Sociologul Dan Dungaciu (foto) consideră că rolul monarhiei s-a schimbat. "Dacă înainte conta mai mult funcţia politică a instituţiei, şi nu cea simbolică, astăzi lucrurile s-au schimbat. Politic, monarhiile nu mai contează aproape deloc sau contează în măsura în care ecuaţia personală a monarhului în cauză face diferenţa, cazul Spaniei.

Dar funcţia simbolică a instituţiei rămâne incontestabilă", este de părere Dan Dungaciu. El afirmă că "dacă monarhia va mai avea un rost în România, el trebuie căutat în funcţia ei simbolică".

"În funcţia de liant şi reper comunitar, gestionar discret, dar eficace, al unor teme transpartinice, de obicei neglijate penibil de miopia meschină şi fără anvergură a partidelor noastre politice: românii de pretutindeni şi relaţia lor cu spaţiul de apartenenţă, rolul Bisericii naţionale în societate şi în afara ei, prezenţa şi imaginea României în spaţiul european, prezervarea memoriei istorice a românilor", spune Dungaciu.

Funcţia simbolică a instituţiei rămâne incontestabilă
Dan Dungaciu,
sociolog

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite