Rosapepe: În 1999, opoziţia voia în NATO de frica ungurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ambasador al SUA în România, James Rosapepe (foto), a declarat pentru "Wall Street Journal" că partenerul lui Barack Obama în cursa pentru Casa Albă, democratul Joe Biden, a avut un

Fostul ambasador al SUA în România, James Rosapepe (foto), a declarat pentru "Wall Street Journal" că partenerul lui Barack Obama în cursa pentru Casa Albă, democratul Joe Biden, a avut un schimb dur de replici cu un oficial român pe tema aderării la NATO, în cadrul unei vizite întreprinse la Bucureşti în septembrie 1999. Rosapepe a spus că Biden, care făcea parte din Comisia de afaceri externe a Senatului SUA, s-a întâlnit cu un membru al opoziţiei de atunci (PDSR).

Politicianul român i-ar fi spus lui Biden că ţara noastră îşi doreşte să intre în NATO pentru a nu-şi mai face griji că Alianţa ar putea-o ataca din cauza relaţiei cu maghiarii. "Turcii sunt membri NATO de mai multe decenii şi îi lăsaţi să facă ce vor ei cu minoritatea kurdă", ar fi adăugat oficialul român.

Potrivit fostului ambasador american, Joe Biden i-a replicat politicianului român: "Dacă de aceea vreţi să aderaţi la NATO, atunci o să mă asigur că nu veţi reuşi niciodată!".

"PDSR nu mişca fără Iliescu şi Năstase"

Preşedinte al Senatului în toamna anului 1999, Petre Roman spune că nu îşi aminteşte despre întâmplarea relatată de către fostul amabasador american. "Dar ştiu foarte bine ceea ce s-a întâmplat în 1999 când am hotărât că ne alăturăm NATO împotriva regimului Miloşevici. PDSR, condus de Ion Iliescu la vremea aceea, a făcut declaraţii dure împotriva intervenţiei în fosta Iugoslavie, luând, din păcate, argumente care erau şi ale Rusiei.

La o întâlnire de asemenea nivel, trebuie să fi fost ori Ion Iliescu, ori Adrian Năstase. La vremea aceea, PDSR chiar nu mişca fără Iliescu sau Năstase", a spus Petre Roman.

Fostul preşedinte Emil Constantinescu ne-a declarat, la rândul său, că membrii opoziţiei de atunci "erau specialişti în gafe şi erau trataţi ca atare" de către oficialii occidentali când se aborda problema sprijinirii acţiunilor NATO în Serbia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite