Băsescu: Romii trebuie să-şi trimită copiii la şcoală şi să se creştineze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băsescu: Romii trebuie să-şi trimită copiii la şcoală şi să se creştineze
Băsescu: Romii trebuie să-şi trimită copiii la şcoală şi să se creştineze

Şeful statului şi-a început discursul în faţa Parlamentului, după şedinţele de asumare a răspunderii de către Guvern pe cele trei pachete de legi puternic contestate atât de clasa politică, cât şi de reprezentanţi ai bugetarilor.

"Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru trei legi care vor schimba funcţionarea statului. Marea majoritate a românilor vor un sistem de educaţie care să ofere şanse tinerilor pe piaţa muncii, marea majoritate a românilor vrea funcţionari plătiţi după merit. Salut curajul coaliţiei de guvernare de a-şi asuma răspunderea pe nişte pachete de legi importante. Orice lege este perfectibilă, însă aceste legi sunt clădite pe principii care nu pot fi contestate", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Acesta a precizat că România nu putea evita criza economicăă, însă putea plăti un preţ mult mai mic dacă, imediat după aderarea la Uniunea Europeană, nu se stopau reformele de modernizare a statului.

"Poate pentru mulţi politicieni sau oameni de afaceri care aveau probleme cu instituţiile statului, nu am fost preşedintele pe care îl doreau, (...), însă românii vor un preşedinte jucător", a precizat şeful statului.

Update 19.41

Şeful statului recunoaşte ca un eşec al mandatului său faptul că România nu este încă credibilă pe partea de justiţie. "Nu există nicio condamnare definitivă a unui înalt demnitar, iar Parlamentul înca blocheaza unele dosare de presupusă corupţie. Totuşi, în urmă cu 5 ani era de neimaginat trimiterea în justiţie a unui demnitar ", a precizat Băsescu.

"Ceea ce vedeţi acum în justiţie este dovada că magistraţii se bucură de toată liberatea şi că nu ştiu ce să facă cu acestă libertate", a declarat şeful statului.

Locatarul de la Cotroceni a adăugat că în ultimii cinci ani, România reuşit să crească din punct de vedere economic, ca urmare a aderării la Uniunea Europeană şi introducerea cotei unice de impozitare de 16%. "În urmă cu 5 ani, în economia românească, munca nu era încurajată. Am convingerea că introducerea cotei unice de impozitare de 16%, pe care am susţinut-o din prima zi a mandatului meu, a avut un rol esenţial în îmbunătăţirea nivelului de trai al românilor", a precizat preşedintele.

De asemenea, preşedintele a trecut la realizările mendatului său şi crearea Pactului Naţional pentru Educaţiei, în 2008, care a stat la baza actulaei legi a educaţiei, pe care Executivul şi-a asumat răspunderea. Şeful dela Cotroceni a precizat că odată aplicată legea unică de salarizare în România vor exista "creşteri salariale sustnabile", precizând ca din cauza criozei legea privind majorarea salariilor dascălilor cu 50%, lege votată în unanimitate anul trecut de Parlament, nu a putut fi aplicată din cauza crizei.

Şeful statului a adăugat că , în perspectiva îmbătrănirii constante a polpulaţiei este necesară o reformare a sistemului de pensii şi cel al asigurărilor sociale. "Cea mai mare cheltuială bugetară este cea cu pensiile. Sunt multe nereguli cu pensiile de lux şi cele de invaliditate. (...) În România există, direct sau indirect, 11 milioane de asistaţi", a spus Băsescu.

"E nevoie de flexibilizarea pieţei muncii ca instrument de combatere a sărăciei. Trebuie reduse locurile de muncă în agricultură şi generarea de locuri de muncă în alte domenii, pentru a creşte nivelul de trai al oamenilor de la ţară", a declarat, în Parlament, Traian Băsescu, la bilanţul celor cinci ani în fruntea statului.

Update 19.49

România va avea în 2050 16,7 milioane de locuitori

Şeful statului s-a arătat preocupat de studiile care aartă că în următorii 40 de ani populaţia României ar putea ajunge la 16,7 milioane de locuitori. "Am decis înfiinţarea unei comisii prezidenţiale pentru analiza riscurilor demografice. Îmbătrănirea demografiăa e mai accentuată în mediul rural, care are probleme sociale mai grave. Mediul rural e de trei ori mai sărac decât mediul urban", a precizat Băsescu.

"Cer o soluţie pentru dosarul Revoluţiei şi al mineriadei"

Şeful de la Cotroceni a precizat că vede în condamnearea crimelor comunismului de către comisia Tismăneanu o adevărată victorie a mandatului său şi a cerut justiţiei să facă lumină în dosarul Rvoluţiei din 1989. "O nemulţumire a mea este nefinalizarea dosarelor Revoluţiei. Avem o Revoluţie şi o mineriadă, 1.600 de morţi şi niciun vinovat. Cer justiţiei să dea o soluţie, lucru pe care este obligată să-l facă", a precizat demnitarul.

Update 20.00

"O ţară care nu poate sta dreaptă în relaţiile internaţionale va fi călcată în piciaore
"

"În urmă cu 5 ani România bătea încă la uşile UE. Astăzi ţara noastră are un profil internaţional bine conturat. Summitul NATO de la Bucureşti, a fost o reconfirmare a poziţiei României pe scena internaţională de care trebuie să fim mândri. Nu mi-a fost teamă să spun adevăruri incomode care trebuiau spune. Un stat care nu are tăria să stea drept în relatiile internaţionale va fi călcat în picioare", a declarat preşedintele Băsescu în faţa parlamentarilor.

Şeful statului a precizat că România a fost întotdeauna conştientă că numai o relaţie bine conturată cu Statele Unite îi poate da garanţiile pe termen lung de care are nevoie. Şeful statului a precizat că este muţumit de modul în care s-au descurcat trupele româneşti trimise în teatrele de operaţiune.

Update 20.39

"Românii din Republica Moldova trebuie să simtă că au in România un aliat important, pe care se pot baza"

Şeful statului a precizat la bilanţil mandatului său că, în cei cinci ani în care s-a aflat la Cotroceni, a acordat o atenţie deosebită românilor din Ucraina şi Republica Moldova, ţări unde se află cele mai numeroase comunităţi istorice de români din afara graniţelor.

"Comunităţile româneşti din străinătate trebuie sprijinite mult mai vizibil de către statul român. Românii din Republica Moldova trebuie să simtă că au in România un aliat important, pe care se pot baza", a declarat preşedintele Băsescu.

Preşedintele şi-a reafirmat poziţia referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc. "În ceea ce priveşte autonomia locală, am fost şi rămân un partizan al descentralizării şi al apropierii deciziei de cetăţean. În ceea ce priveşte autonomia locală, atâta autonomie la Sfântu Gheorghe şi Odorheiu Secuiesc, câtă la Tulcea şi Caracal", a precizat oficialul român. P
Preşedintele Băsescu a afirmat că problema  romilor români este nu numai o problemă a României, ci şi a Europei, în acest sens cerând spriin de la Bruxelles. "Romii trebuie să facă două lucruri esenţiale: să îşi trimită copiii la şcoală şi să se creştineze", a spus şeful statului.

"Presiunile politice au fost înlocuite de presiunile patronilor din presa românească"

Liderul de la Cotroceni a punctat ca o reuşită a mandatului său extinderea libertăţii presei. "În 2004, aveam o presă timorată, supusă unor presiuni din partea Guvernului. În ultimii 5 ani, presa din România a avut atâta libertate câtă a vrut să-şi ia. În ultimii 5 ani, jurnaliştii nu au avut de suferit pentru ca au criticat puterea. Pe zi ce trece, apare însă o problemă: presiunile politice au fost înlocuite de presiunile patronilor din presa românească", a spus demnitarul în faţa celor două Camere reunite ale Parlamentului.

Update 20.47

"Este posibil ca în ultimele trei luni ale anului să asistâm la o redresare a PIB-ului"

Ajuns la capitolul criza economică, preşedintele a readus în discuţie necesitatea împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional, susţinând că singur a soluţie pentru calmarea efectelor crizei este reformarea instituţiilor statului. "Cei afectaţi de criză nu au sentimentul că se face suficient pentru ei. De aceea, eu spun că nu există soluţii miraculoase. Soluţiile pe care vi le propun pentru viitor sunt modernizarea statului şi a instituţiilor", a declarat Băsescu.

Şeful statului se arată încrezător în evoluţia imediată a economiei româneşti, estimând o revenire a PIB-ului în ultimul trimestru al anului, chiar dacă, per total, 2009, va însemna o contractare a economiei româneşti cu circa 8%.

Update 20.57

Băsecu stabileşte priorităţi pentru viitorul Guvern

Şeful statului a declarat în faţa Parlamentului că este o prioritate adoptarea euro în 2014, precum şi intrarea în spaţiul Schenghen, în 2011. Traian Băsesc a stabilit astfel , în linii mri, agenda viitorului guvern, care se va instala la Palatul Victoria după alegerile prezidenţiale. Printre priorităţile identificate de şeful statului se numără accelerarea accesării fondurilor europene, începerea lucrărilor la reactoarele 3 şi 4 care ar putea da României o oarecare indepenedenţă energetică, modificarea Codului Muncii pentru flexibilizarea pieţei muncii şi promovarea valorilor româneşti şi în interiorul ţării.

Preşedintele şi-a încheiat discursul fără a-şi anunţa candidatura la preşedinţie, ala cum a fost speculat de presă, şi în aplauzele entuziaste ale pedeliştilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite