Romi şcoliţi să îşi facă acte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de romi din Slobozia Bradului, Suraia, Mărăşeşti şi Focşani au intrat în legalitate, în acest an, cu sprijinul voluntarilor de la Crucea Roşie. Romii au fost consiliaţi să

Sute de romi din Slobozia Bradului, Suraia, Mărăşeşti şi Focşani au intrat în legalitate, în acest an, cu sprijinul voluntarilor de la Crucea Roşie.

Romii au fost consiliaţi să întocmească certificate de naştere şi buletine pentru copiii lor şi să renunţe la chitanţa de mână, considerată de majoritatea un act legal, care ţin loc de act de proprietate. Echipele de lucru coordonate de medicul Rodica Şoană au reuşit să obţină acte de identitate pentru aproximativ 170 de romi, să înscrie la medicul de familie alţi 500, iar pentru încă 400 să le întocmească acte de proprietate şi certificate de naştere.

„Aveam o chitanţă de mână pe casă, că noi plăteam de obicei la registrul agricol. Da ne-a zis acuma că aşa nu e bine că poa’ să vină cineva să ne ia casa. Acum, avem  acte de proprietar”, a spus Marinela Bamboi, din cartierul Modruzeni, oraşul Mărăşeşti.

„Ne-au surprins pentru că au venit  ei spre noi. Veneau cu acte rupte, arse, mâncate de şobolani, ca să îşi facă altele noi. Cele mai mari greutăţi le-am întâlnit în obţinerea actelor de proprietate. Costurile sunt mari, iar banii pe care îi avem la dispoziţie nu sunt totuşi suficienţi pentru a rezolva problemele acestor  oameni”, a declarat Rodica Şoană. Programul Crucii Roşii, intitulat „Împreună pentru identitate” a fost finanţat printr-un proiect Phare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite