Romanul unei exorcizări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Istoricul Adrian Cioroianu (stânga), prezentând romanul  lui Stelian Tănase (dreapta)
Istoricul Adrian Cioroianu (stânga), prezentând romanul lui Stelian Tănase (dreapta)

Scriitorul Stelian Tănase şi-a lansat ieri, la Bucureşti, romanul „Dracul şi mumia“. La evenimentul care a avut loc la Librăria Adevărul din strada Doamnei au vorbit criticul literar Carmen Muşat, istoricul Adrian Cioroianu şi poetul Mircea Dinescu.

Carmen Muşat a susţinut că volumul publicat la Editura Adevărul, la preţul de 35 de lei, e un roman „parodic, o diaboliadă postmodernă, o comedie infernală a erorilor şi a ororilor din secolul XX". Pe istoricul Adrian Cioroianu l-a surprins lunga gestaţie a cărţii la care autorul a lucrat, cu întreruperi, aproape 18 ani. Cioroianu şi-a exprimat admiraţia pentru uşurinţa cu care Stelian Tănase a trecut de la istorie la literatură: „În «Dracul şi mumia» găsim o atmosferă onirică, împletită cu o atmosferă de roman poliţist care aduce aminte de Kafka, de Umberto Eco («Numele trandafirului») şi de Bulgakov". Potrivit poetului Mircea Dinescu, suprarealismul din roman nu e departe de realitatea românească.


„Terminând cartea, parcă am aruncat o căldare cu lături pe balcon şi mi-am exorcizat demonii", a mărturisit Stelian Tănase, adăugând că s-a întors definitiv la literatură şi că vor urma alte scrieri de ficţiune. La final, autorul a acordat autografe. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite