VIDEO Românul chemat în echipa iPad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Ursu, un as  în informatică
Bogdan Ursu, un as în informatică

Bogdan Ursu a prezentat la Los Angeles, în faţa lui Steven Jobs (directorul general al Apple Computer), jocul creat de români pentru iPad. Noul produs Apple, iPad, va fi lansat pe piaţă peste două luni. Bogdan a colaborat cu echipa Apple din Silicon Valley, San Francisco, pentru a adapta jocul N.O.V.A. la iPad.

Află povestea copilăriei lui Bogdan Ursu, buzoianul care face istorie la Apple

Născut în Buzău, Bogdan Ursu (29 de ani) a devenit programator în Bucureşti în urmă cu şapte ani. Pasiunea lui pentru calculatoare l-a făcut cunoscut peste Ocean:  reprezentanţii Apple Computer l-au contactat pentru prezentarea de acum trei zile, la Los Angeles, a noului gadget al companiei.

Mai mult, el a fost chemat cu două săptămâni înainte de prezentare, pentru a implementa jocul N.O.V.A. la iPad. El a testat în faţa specialiştilor, a presei şi sub atenta monitorizare a lui Steven Jobs, cofondatorul şi directorul general al Apple Computer, jocul creat iniţial de români pentru iPhone/iPod şi care urmează să fie adaptat pentru iPad.

CITEŞTE ŞI:

VIDEO Google Nexus One Vs. iPhone 3GS

„Înainte de prezentarea unui produs, «Apple» are obiceiul să-i cheme pe cei care fac softuri pentru a lucra pe noul produs. Noi am creat acest joc şi l-am lansat pe 20 decembrie 2009. A avut atât de mare succes încât a stat două săptămâni pe primul loc în topul jocurilor de acest gen. De aceea, Apple l-a ales să fie prezent şi pe noul iPad", ne-a declarat Bogdan Ursu la întoarcerea în ţară.

A testat iPad-ul în faţa lui Steven Jobs

Jocul care va exista şi pe iPad este compatibil cu iPhone şi cu iPod. „Este vorba despre un joc shooter (n.r. - împuşcături) făcut de noi. Eu am fost cel care a instalat jocul, dar am lucrat şi la producţia acestuia", a precizat programatorul.

Bogdan Ursu este unul dintre puţinii români care au lucrat pentru Steven Jobs. Americanul este considerat cel mai influent personaj atât în industria calculatoarelor, cât şi în industria divertismentului.

„Sunt mândru că am ajuns să-l văd de aproape pe cel care a pus practic bazele acestei industrii, cea a computerului personal. Nu am ajuns să-l cunosc personal, dar cât am fost acolo împreună cu alte echipe, pentru a testa iPad-ul, a stat tot timpul cu ochii pe noi", a povestit Bogdan.

Românul a fost pentru a doua oară trimis la Apple de către Gameloft, compania din Bucureşti, prima dată ajungând în Silicon Valley anul trecut, când au fost lansate codurile-sursă pentru iPhone. Bogdan spune că pentru acest joc a muncit o echipă întreagă.

„L-am ales pe Bogdan ca să ne reprezinte de două ori pentru că este foarte capabil ca programator, un profesionist. Este talentat şi a fost omul potrivit la locul potrivit", l-a lăudat şeful său, Paul Friciu, directorul Gameloft România.

Zgârcit la vorbă când trebuie să povestească despre el, Bogdan preferă să vorbească despre munca sa. „Jocurile făcute de noi au avut mare succes. Înainte de N.O.V.A. am mai lansat «Shrek»  şi «Ferrari», tot jocuri pentru gadgeturi, care au avut, de asemenea, foarte mare căutare", a menţionat Bogdan.

„N-am de gând să plec din românia"

Tânărul a fost marcat de moartea tatălui său în anul 2001, pe când era în primul an la facultate. Rămas fără sprijinul moral şi financiar al tatălui, băiatul a început să lucreze la o companie de reparat calculatoare. În ultimul an de facultate s-a angajat la Gameloft, unde lucrează şi acum.

„N-am de gând să plec din România, cu toate că, în domeniul meu, aş găsi imediat de muncă. Sunt fericit aici şi nu cred că aş fi mai fericit în altă parte", a încheiat Bogdan.

A avut primul calculator la 4 ani

Bogdan, în copilărie, alături de familie şi de Moş Crăciun

Bogdan, în copilărie, alături de familie şi de Moş Crăciun

Bogdan a moştenit pasiunea pentru calculatoare de la tatăl său, care era director la Centrul de Calcul. „Soţul meu, unul dintre primii informaticieni din Buzău, i-a dăruit primul PC când avea 4 ani. Avea de mic dexteritate pentru calculatoare", a explicat Florica Ursu, mama lui Bogdan.

Femeia a adăugat că fiul ei a luat fără probleme examenul de admitere la Liceul Haşdeu,  deşi pe vremea aceea era doar o singură clasă la profilul Informatică. Bogdan a urmat apoi Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Cel mai ieftin, 499 $

iPad-ul arată ca un iPhone supradimensionat şi are cam aceleaşi funcţii (internet, filme, muzică, jocuri), însă nu are opţiunea telefon. Cel mai ieftin iPad va costa 499 dolari, în timp ce versiunea cea mai scumpă ajunge la 829 de dolari.

Tabel IPad Steve Jobs

Mai citeşte şi:

Inginerii IT din Banat stau cu ochii pe meteo la CNN pentru telefonia europeană

Tabletele PC ar putea impulsiona vânzările de produse IT în 2010

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite